48 населени места без вода заради отровната вода в р. Марица. Осигуряват 160 хил. литра вода

Има доказани високи стойности на нитрати, нитриди и амониев азот над нормални те норми. Цяла нощ работиха лаборатории. Това заяви на извънреден брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод замърсяването на р. Марица край Димитровград където десетки животни загинаха след водопой. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. „Тази вода не изтича с такива превишения в Марица. Показанията надолу по течението са чисти. След инцидента от канала са взети проби четири пъти и в момента там тече чиста вода”, уточни още министърът.

Имаме предприятие, което произвежда торове. Намери ли сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да влияят на реката, досега не са открити”, обясни още Димитров.

„Днес ще бъдат захранени 8 села. Ще пуснем вода от няколко извора –  Райново, Златно поле и Брод“, каза още министърът. Към момента 48 населени места са без вода. 

„Важно е да се каже, че водата не е годна за пиене, а само за битови нужди“, категоричен бе проф. Ангелов.

„БЧК ще донесе 80 хил. литра вода, други 80 хил. ще бъдат раздадени от общината“, разкри здравният министър. 

„ОТ РЗИ-Пловдив ни заявиха, че са взели от два участъка проби. Там няма отклонения във водата“, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Междувременно Върховната административна прокуратура започна проверка за замърсяването на р. Марица.

Замърсяването е било установено, след като 29 крави – де факто цялото стадо на фермера Стоян Господинов – са умрели в понеделник следобед минути след като пили вода от канал на река Марица до Димитровград.

 

Водоподаването към въпросните 48 населени места от общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград все още няма да бъде възстановено.

Пускането на водата обаче може да се окаже по-сложно от спирането, защото ще е необходимо време за пускането на самите системи, като не е изключено да се стигне и до аварии. Това коментира управителят на ВиК – Хасково, инж. Тодор Марков, като допълни, че свободните 5 водоноски на дружеството ще бъдат насочени към Свиленград и Симеоновград.

За да се елиминират рисковете за населението, снощи са спрени 30 кладенеца на ВиК – Хасково, и на ВиК – Димитровград. За позитивно в ситуацията е считано отсъствието на умряла риба, което говори за по-скоро локален ефект на отравяне на водата. От Агенцията по храните са обещали обезщетение на фермера, загубил стадото си.

И все пак някаква причина за смъртта на стадото трябва да има. По-рано през деня за предполагаем замърсител беше обсъждано предприятието за производство на торове „Неохим“ в Димитровград, което в момента е в капитален ремонт. Предположението беше, че става въпрос за фосфорно-органично отравяне, което трябваше да се докаже с химичен анализ. Прокуристът на предприятието Стефан Димитров е изразил съмение пред журналисти заводът да е причината. По случаят е образувано досъдебно производство и конкретните резултати от химичните проби няма да бъдат съобщени.

От началото на годината река Марица става често обект на замърсяване. През януари прокуратурата повдигна обвинение на управителя и собственик на компанията „Екоинвест“ Орлин Тасев за замърсяване на водата на реката с опасни отпадъци. Замърсяването беше забелязано от рибари, открили умряла риба в реката. Дружеството се занимава с рециклирането и производството на пластмаса. Компанията събира и вторични суровини, като изкупува отпадъчна хартия, полиетилен, пластмаса, ПЕТ бутилки и поликарбон, стъкло, метални и композитни опаковки, дървени палети.

През февруари пък беше установено замърсяване на реката с нефтопродукти от завод „Каучук“, които са проникнали в отпадъчните води на предприятието. Като причина беше посочена инцидентна авария, а не системно замърсяване.