450 излекувани от COVID за седмица в област Сливен

Времето Сливен Новини

През изминалата седмица бяха регистрирани 173 нови болни с COVID – 19 в област Сливен. Други 20 души заболяха повторно, съобщиха от Областния кризиен щаб. Сред диагностицираните са 9 учители, 15 ученици, 2 медицински сестри и една санитарка.

Излекувани са 450 души.

За съжаление, починаха 9 пациенти с COVID – 19 и придружаващи заболявания, като 88,9 процента от тях не са били имунизирани. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките.

В предходната седмица са поставени 284 дози ваксини, предимно втори и бустерни. С тях общо приложените дози са 90 492, а лицата със завършен имунизационен статус – 44 391.  Въпреки намалелия интерес към имунизациите, желаещите да бъдат по-защитени могат да направят това в разкритите пунктове в Сливен и Нова Загора. Графикът за работното им време е поместен в сайта на РЗИ.

Към момента заболеваемостта в областта е 314,43 души на 100 000 лица от населението при средна за страната от 486,92 души.  Област Сливен попада в жълтата зона на картата заедно с областите Бургас, Стара Загора и Ямбол, с които заедно формират т.нар. Регион 5 на страната. Тестването на учениците продължава веднъж седмично, както досега. Това е разписано за оцветените в жълто региони, съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията. Родителите могат да се информират по-подробно чрез линка https://coronavirus.bg/bg/1215