40% увеличение на заплатите на спешните медици, обеща Кацаров

Снимка: БГНЕС

Ако работата на служебното правителство продължи, ще бъдат предприети действия за увеличаване на основното възнаграждение на работещите в Спешната помощ с 40% и това ще бъде заложено в бюджета за следващата година. Този ангажимент е поел здравният министър д-р Стойчо Кацаров на среща с НС „Защита“ и МФ „Подкрепа“, предаде News.bg.

На нея са били обсъдени исканията на медицинския и немедицинския персонал в ЦСМП, повдигнати по време на протестите от 10 август.

Двете страни са постигнали съгласие относно това забавените допълнителните възнаграждения за COVID пациенти да бъдат изплатени със заплатите за юли, а в актуализацията на бюджета да бъде заложено допълнителното възнаграждение да продължи да се изплаща и след този месец.

Освен това е договорено работещите на граждански и допълнителни трудови договори да бъдат добавени в Правилата за определяне на размера на сумите, заплащани за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на извънредно положение/извънредна епидемична обстановка.

Председателят на НС „Защита“ Красимир Митов заяви, че служителите в Спешната помощ в страната остават в протестна готовност, в случай че исканията, по които е постигнато съгласие, не бъдат удовлетворени.