40 млн. лева са „спестили“ стрoителите oт дебелината на асфалта на АМ „Тракия“ в участъка Стара Загoра – Ямбoл

Загуби от 40 млн. лева в ущърб на държавата са установени към момента при съвместни проверки на МРРБ и МВР на качеството на лот 2 и лот 3 на магистрала „Тракия“, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на съвместна пресконференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

При проверката са взети ядки от съдържанието, вложено в пътното платно, като те са предадени за изследване на Института за пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“. Констатиран е недостиг в количеството на асфалта, ще излязат и проблеми с качеството, коментира министър Шишков. Той уточни, че гаранционните срокове са изтекли и сега държавата ще се наложи да ремонтира тези участъци.

По най-простата аритметика, ако в първи лот липсват от дебелини на конструкция 17,5 процента, прехвърлено върху стойността на лота, това означава 23,6 млн. лева. На втория лот липсват 12,5 процента от пътя, прехвърлено върху стойността на строителството, означават 17,5 млн. лева, изчисли министър Шишков и подчерта, че става дума за липса само във връзка с количеството. За качеството на вложените материали се очаква да има резултати от проверката след десет дни.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха на 4 октомври, че участъкът между пътен възел „Стара Загора“ и пътен възел „Ямбол“ ще бъде временно затворен заради проверка и оценка на състоянието на близо 90 километра на лот 2 и лот 3 от автомагистралата. В участъка е направено замерване на пластовете на конструкцията на пътя в дълбочина и са взети проби.

В началото на юли 2012 г. близо 32 км от магистралата влязоха в експлоатация след откриването на лот 2 в участъка от Стара Загора до Нова Загора. Официалния старт на новия пътен участък тогава дадоха президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), бившият премиер Бойко Борисов, ресорен еврокомисар и министри. Участъкът е най-натовареният по пътя към морето с множество катастрофи. „Отсечката на смъртта“ остава в историята след откриването на лот 2 на автомагистрала „Тракия“, заяви тогава държавният глава Росен Плевнелиев.

Изпълнителят на лот 2 от „Тракия“ е обединение „Магистрала Трейс“, предложената оферта от компанията беше за 137,9 млн. лв. с ДДС, като строежът на обекта започна през 2010 г. Тогава от ръководството на дружество съобщиха, че в изграждането на лот 2 ще бъдат вложени 500 000 тона асфалт, около 3 млн. куб. са насипите, циментовата стабилизация е 157 000 куб. м, трошеният камък е 360 000 куб. м и др., и бяха категорични, че бъде „осъществяван и последващ контрол на материалите, които ще бъдат влагани, за да бъде всичко гарантирано и този дълъг гаранционен срок, който е приет в договора, да бъде спазен“. През юни 2011 г. Росен Плевнелиев, който тогава беше министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви, че магистрала „Тракия“ се строи по стандарт в коментар за резултатите от пробите на насипните материали, вложени в строителството й. Пробите от строящия се лот 2 на „Тракия“ бяха взети заради обвиненията от страна на БСП, че магистралата се строи върху пепел и след полагането на асфалта тя ще стане на вълни. От БСП изпратиха дори писмо до ЕК заради „измамата при строежа на АМ „Тракия“ и поискаха оставката на министър Плевнелиев.

Третият лот на магистрала „Тракия“ – от Нова Загора до Ямбол, бе открит през втората половина на юли 2012 г. от премиера по това време Бойко Борисов. Тогава той изтъкна, че се е налижило 17 километра да бъдат преасфалтирани, защото „страната ни е дала дума на Европа да строи качествено“. Лот 3 е с дължина на участъка 35,7 км. Първата копка на обекта бе направена на 2 август 2010 г. в присъствието на Борисов и министри, а строителните дейности приключиха с един месец по-рано от предвиденото по график – на 12 юли 2012 г.

Автомагистрала „Тракия“ е част от Трансевропейския транспортен коридор VIII. Общата дължина на проекта „Доизграждане на АМ „Тракия“, Лот 2, 3 и 4“ е 115 км. Проектът е съфинансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., като средствата са осигурени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет. Общата стойност на проекта след проведените тръжни процедури е 524 478 899,88 лв. От тях 513 970 279,58 лв. са предоставени като безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт“, от които 80 на сто са от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

С цялостното завършване на проекта „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4″ бе планирано да се постигне увеличаване на средната скорост от 68 км/ч на 101-105 км/ч. Прогнозите на експертите бяха за намаляване на пътнотранспортните произшествия пет пъти.