40 000 дка. са пропадналите овощни градини, почти половината са в Сливенска област

Около 40 000 дка пропаднали овощни градини, почти половината, от които се намират в Сливенска област. Това става ясно от данни на МЗ.

Беритбената кампания на плодове започна през тази година по-късно, а част от реколтата е компрометирана. Късните пролетни студове и влошените метеорологични условия допринесоха за изоставането в набраните количества.

Най-сериозно изоставане има при добивите от кайсиите, които измръзнаха по време на цъфтеж. Аграрната статистика отчита, че реколтата от т.нар. „царски плод“ е с 94.2% по-малко, а площите, от които са събирани кайсии са с 92.2% по-малко, с над 25% спада и средният добив.

Подобна е картината и при прасковите, но за тях активната беритбена кампания все още предстои, а и производителите отчитат почти 40% по-висок добив. 

Стопаните ще бъдат обезщетени до 80% от направените разходи до пропадането на площите по технологична карта. За овощните култури като най-пострадала е прасковата, изчислено е около 600 – 700 лв./дка обезщетение“, каза Дора Ненова, директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в аграрното министерство.

Помощта е извънредна, търсят се допълнително средства

Необходимо е обаче да се извървят редица административни стъпки, за да се узакони това плащане. В момента тече процедура по финализиране на протоколите за пропаднали площи, които ще постъпят в министерството и ще бъдат обобщени и остойностени. След това ще се издаде заповед, с която ще бъде обявено събитието измръзване, стана ясно от думите и.

„Това ще бъде извънредна заповед, която по принцип се издава в края на стопанската година, но е взето решение да се обяви събитие измръзване, като ще се посочат засегнатите области“, увери Ненова.

Мраз скова прасковите в Сливенско