4-ма са новозаразените в Сливен днес. Един от тях е медицинско лице

4 нови случая на коронавирус са регистрирани за последните 24 часа в Сливен. Един от тях е медицинско лице. Всички новозаразени се лекуват във Военна болница – Сливен. От щаба съобщиха и за нови двама оздравели в Сливен.

65 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа, от тях в болница са 25. 2069 са общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 9 нови случаи на заразени деца, 6  от тях са в София. 365 са хоспитализираните пациенти, от тях 51 са в интензивни отделения и клиники.

Тази сутрин стана ясно, че са направени 1378 теста за последното денонощие. Така общо до момента те са 60100 (PCR), т.е. 8 586 на 1 000 000.

Новите случаи са разпределени в области 12: София – 24, в Благоевград – 8, Видин и Ямбол – 6,  Плевен и Сливен – 4, Пазарджик, Пловдив и Разград – 3, Пловдив – 2,  Кюстендил и Русе -1.

Заразените с коронавирус медицински работници са 225. Новите случаи са 7: трима лекари, три медицински сестри и санитар от Пазарджик. Няма нов случай в София, но в Пазарджик са 3. Доц. Димов изрично предупреди, че болниците не трябва да се отпускат с мерките. „Намаляването на човешкия потенциал в лечебните заведения има негативно отражение в оказването на тяхната дейност, особено в Интензивните отделения“, категоричен беше той. Още заразени медици в Интензивното отделение на болницата в Пазарджик, клиниката има нужда от анестезиолози. PCR тест за всеки, постъпващ за лечение в Пирогов. Там броят на заразените медици е най-голям в страната

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 96. В областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ Враца е починала 83-годишна жена от дома за стари хора в с. Кула. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт. Мъж на 80 години в Пирогов с предхождаща операция заради туморно заболяване. Оздравели са още 23 души.

Запазва се огнищното развитие на коронавирус в страната, което позволява лесното проследяване на заразата – връзките са ясно проследими, подчерта доц.д-р Димо Димов.

Последен ден от извънредното положение в страната. Много от мерките остават в сила. От утре правителството ще може да обявява извънредна епидемична обстановка в страната. Депутатите се връщат на работа.