4-ма млади таланти от кв. „Надежда“ след Парижката филхармония ще свирят и на сцената на Двореца на музиката в Страсбург

4-мата млади таланти от кв. „Надежда“ ще участват на 9 май – Деня на победата, в голям класически концерт, организиран от Френското председателство на Съвета на Европа, пише в. „24 часа“.

Заради дългогодишната му работа с децата от гетото техният ръководител Георги Калайджиев бе удостоен от изданието в националната  кампания „Достойните българи“ през 2020 г.

На 9 май, в Двореца на музиката в Страсбург, четири деца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще участват в голям класически концерт, организиран в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа.

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, заедно с млади музиканти от още 26 европейски страни, ще свирят Равел, Мусоргски, Григ, Бетовен в рамките на културната програма, част от събитие за представяне на резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на контрабас. И четиримата живеят в ромската махала и от години посещават школата „Музиката вместо улицата“. До момента, през нея са минали над 300 деца, някой от които са продължили музикалното си образование в училища с такъв профил и се занимават с музика професионално.

Само за няколко месеца това е втората покана за участие в голямо и престижно международно събитие към българска инициатива „Музиката вместо улицата“.

През февруари децата от Сливен участваха в концерт в Парижката филхармония на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите музикални институции в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.

Концертът беше организиран под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон и обедини млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност.

Музиката вместо улицата“ е създаден през 2008 г. и до днес остава единствен по рода си в България културен и образователен проект, благодарение на който деца от ромския квартал в Сливен изучават инструменти и свирят класически произведения.

Сашо Георгиев /14 г./ е приет в музикалното училище в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски произход, живее скромно, баща му е безработен, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков /14 г./ се връща много малък в България от Испания, където е роден, докато родителите му работят там. От пет години е част е от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално училище през 2023 г.

Николина Николаева /16 г./ е едно по първите деца, които посещават „Музиката вместо улицата“. На 6 започва да свири на пиано, а през 2016 и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите ѝ работят в Англия. През 2020 е приета да учи контрабас в музикалното училище в Бургас. Въпреки това, решава да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-добрите ученички там.

Вели Дормушев е на 17 години. Открива цигулката на 5, благодарение на проекта. Свири още на пиано, китара и е талантлив певец и танцьор. Приет е в музикалното училище в Бургас, а мечтата му е да учи в Академията в София. Той е турчин и живее в „Надежда“ заедно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас, ударни инструменти. Освен музикант, Вели е и ментор на по-малките участници в „Музиката вместо улицата“.

Видеото е от Концерта в Париж