36 законопроекта чакат в НС, а няма кой да ги разгледа

46-ото Народно събрание твори абсурд след абсурд.  Скоро ще се навърши месец от старта на парламента – първото пленарно заседание бе на 21 юли, а все още не е сформирана нито една постоянна комисия. Народните представители бълват законопроекти, но те стоят на трупчета, защото няма кой да ги разгледа. В същото време вече са съставени пет временни анкетни комисии, които се занимават със стари и не толкова стари скандали.

До момента в деловодството на НС са заведени 36 проекта с различни предложения за корекции на закони, засягащи данъци, социално осигуряване, заетост, училища, изборен процес и какво ли още не. За да бъдат приети (или отхвърлени), те трябва първо да бъдат обсъдени и гласувани в съответните ресорни парламентарни комисии  – по бюджет и финанси, по социалната политика, по образованието, по правни въпроси и т.н., а после да се разгледат и в пленарната зала. Но улисани в политически схватки, компроматни войни и драми с мандати, отказали се кандидат-премиери и нехаресвани проектоминистри, депутатите досега не намериха време да свършат една от най-важните организационнни работи – да изберат постоянни комисии, които да започнат да придвижват проектозаконите към пленарната зала.

Председателката на НС Ива Митева призна, че депутатите закъсняват, и изрази надежда, че комисиите може да бъдат гласувани идната седмица.

Така поради липсата на постоянни комисии в НС бъдещето на бюджет 2021 и съответно плановете за държавните разходи в следващите месеци остават притеснително неясни.

В момента „на опашка“ в очакване да бъдат разгледани са се наредили 36 законопроекта, внесени от депутати от различни партии и от  служебния кабинет. БСП например предлага вдигане на данъчните облекчения за деца и премахване на общинските такси за ясли и градини, а също и сваляне на ДДС за лекарствата от 20% на 9 на сто. От Демократична България настояват да се вдигне летвата за задължителна регистрация по ДДС, Мая Манолова е внесла проектоуредба на лчиния фалит, а друг проект на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ предвижда премахване на синия контролен талон за шофьорите като хартиена отживелица. Част от предложенията са разумни, други – спорни, трети – откровено популистки. Така или иначе, засега няма кой да ги разглежда.