36.9% от учителите не ползват безплатен интернет по време на онлайн уроците

Снимка: Pixabay

36,9% от учителите или около 1/3 от тях не получават 30 лв.по програма за безплатен интернет по време на онлайн уроците и сами заплащат достъпа до него. Това сочат данни от изследване на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, предава „Монитор“.

85,4% от попълнилите анкетата пък смятат, че процедурата, заложена по Национална програма за възстановяване на средствата за безплатен Internet, която регламентира дневна ставка на изчисляване, разделяйки възстановяемите средства от 30 лева по 1,50 лева на ден, не е приложима и потъпква авторитета на учители и директори. Синдикат „Образование“ апелира към месечно плащане на тази сума, защото тази услуга се предлага месечно от операторите.

От синдиката проучват и нагласите на педагозите към предоставянето на служебни лаптопи с европейски средства, които ще могат да бъдат използвани само с акаунт edu.mon.bg. 91,7% от анкетираните не били съгласни с това, защото така ще бъдат следени и контролирани от МОН. „След като Дирекция ИКТ на МОН предоставя дигитални устройства по европейски проект с това кодиране, то педагогическите специалисти биха могли да преинсталират операционната система, за да не се страхуват от това. Преинсталирането би било нужно за операционната система Windows 10. Преносимите компютри Chromebook, макар да бъдат управлявани от МОН нямат проблеми със съвместимостта и ще работят както с Office 365, така и с Google Workspace”, предлагат от „Подкрепа”.

95,6% от учители и директори не приемали опитите на МОН да въвежда и контролира единни акаунти на педагогическите специалисти тази тенденция. Учителите настояват да имат избор при определяне на конкретните за образователната институция акаунт и образователна платформа.

92,4% от участниците не били съгласни и техните стари акаунти във собствените им училищни облаци / Google Workspace или Офис365/ да бъдат изтрити, за да преминат към единно облачно пространство на МОН.

В писмото на синдикат „Образование“ се припомня, че продължава да предлага дните 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция, а НВО в 4 клас да бъда отменено. Синдикатът апелира, ако МОН не вземе решение за начало на пролетната ваканция от 1 април, то кметовете на общините да вземат това логично решение в интерес на ученици и учители. „Разбира се решението за начало на ваканцията е добре да види бял свят малко по – рано от вечерта срещу 1 април”, пишат от там.