339 бежанци от Украйна пристигнаха на гара Сливен на път за Елхово, чакат още 180

Влак с 339 бежанци, от които 129 деца, пристигна на гара Сивен в 17.50 ч. Създадена е организация за тяхното посрещане и извозване с автобуси към бази в района на Ямбол, събщиха от Областна администрация Сливен. Те са посрещнати от Областния управител Веселин Вълчев. Влакът е тръгнал днес следообяд от Варна.

С друг извънреден влак от Варна в 17 часа замина и друга група от 180 души по същия маршрут.

От Сливен бежанците ще бъдат транспортирани с автобуси до базата в Елхово, а след няколко дни ще бъдат прехвърлени в други държавни бази, които са изцяло подготвени, за да бъдат настанени бягащите от войната. Все още не е известно дали утре ще има още влакове за разселването на бежанците.

„Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България“. Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

„Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците,“ каза Петков в Брюксел, цитиран от БНР.