321 случая на коронавирус в училище, купуват 16 хил. лаптопа за ученици и учители

Само 321 са случаите на коронавирус сред учители и ученици, както и сред децата и персонала на детските градини. Тази цифра даде министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. С днешна дата 162 ученици са с положителни проби и 159 учители – това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители, изчисли математикът Вълчев.

Това означава, че 99,7% от системата учи присъствено, успокои още просветният министър.

„Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси“, заяви Красимир Вълчев.

Все пак, държавата взема мерки и се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.

За подсигуряване на нуждите на системата, които лъснаха през пролетта по време на карантината и дистанционното обучение, правителството днес подсигури 14 милиона лева за покупка на преносими компютри за учители и ученици.

С парите ще се закупят 16 хил. лаптопа – 12 хиляди ще бъдат за ученици, които нямат такива, а останалите 4 хиляди броя ще бъдат предназначени за училища и учители, които се нуждаят. Парите ще бъдат преведени по бюджетите на училищата.

Министър Вълчев увери, че това не отнема обещанието за още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането в този случай отнема повече време.