3200 българи заминали на работа в ЕС от началото на 2020 г.

Снимка: Pixabay

От началото на годината до края на април 3204 български граждани са декларирали, че заминават да работят в страните-членки на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Скоро идва летният сезон и страните от ЕС ще се нуждаят от сезонни работници, които да прибират земеделската реколта. През последните 20 години много българи работеха в селско-стопанския сектор на Гърция, Италия, Испания, Великобритания, берейки плодове и зеленчуци. Тази година положението силно се промени заради избухналата пандемия от коронавирус и въведеното в почти всички европейски държави извънредно положение и забрани за трансгранични пътувания.

След обявяването на извънредното положение у нас на 13 март заради COVID-19, Агенцията за заетостта /АЗ/ не е получавала заявки за работни места от мрежата EURES, която координира набирането на сезонни работници за държавите от ЕС.

На работа в чужбина по оферти на EURES от началото на 2020 г. са се устроили 22 лица. 9 сезонни работника са започнали работа в испанското земеделие след интервюта в Агенцията по заетостта.

“Статистическите данни на Агенцията по заетостта показват, че 91,5% от заявените работни места в бюрата по труда в селскопстопанските дейности през 2019 г. са усвоени, при средна усвояемост на заявените работни места за всички икономически дейности от 86,8%. Освен това при отказ на безработните за започване на подходяща работа по неуважителни причини, регистрацията им в дирекциите „Бюра по труда“ се прекратява, което води и до спирането на получаването на социални помощи“, заявява социалният министър Деница Сачева, в отговор на депутатско питане.

Сезонните работни места в селското стопанство, заявени чрез бюрата по трупа през пролетта на 2020 г., са 3112. Най-много са за сезонни работници в земеделието – 1376, работници в овощни градини – 297, опаковач – 284, берачи на плодове и зеленчуци – 170, пакетировачи – 144.