29-годишен дрогиран рецидивист от Ямболско предизвика екшъна с ранени полицаи в Бургас

29 годиншен и криминално проявен от ямболското село Джинот, е мъжът задържан за гонката в Бургас снощи, при която бяха ранени двама полицаи.

Той е криминално проявен.  Осъждан е за кражба на горива от различни автомобили, през 2013 г.  – за кражба от жилище, през 2016 г. –  за нарушаване заповед за защита от домашно насилие.

От прокуратурата в Бургас информираха, че водачът на автомобила вече е привлечен за две престъпления. Първото от тях е за престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс и е за това, че е използвал заплаха, с цел да принуди орган на властта да пропусне нещо по служба. Второто е за това, че е допуснал пътно-транспортно произшествие, блъскайки полицейски автомобил, като по този начин е причинил средна телесна повреда на полицейския служител, който е стоял отстрани до автомобила, като деянието е осъществено след употреба на наркотични вещества. Деецът е избягал от местопроизшествието, а също така не притежава правоспособност”, казаха от прокуратурата.

За първото обвинение се предвижда затвор до шест години. За второто – от 1 до 6 години. Двете могат да бъдат квалифицирани като тежки умишлени престъпления.

Задържан е за срок до 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянен арест.