27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Днес, 27 януари, се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Милиони евреи от цяла Европа загиват в нацистките лагери на смъртта.

На днешния ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са били освободени. Това се случва след победата на съюзническите войски на Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Създадена на територията на окупираната от нацистите Полша, този канцлер се превръща в символ на местата за осъществяване на Хитлеровото „окончателно решение на еврейския въпрос“.

В Аушвиц са депортирани няколко милиони души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност загиналите могат трудно да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население в Европа – около 6 милиона души.

Първоначално лагерите са създадени за политическите опоненти, но са избивани и хомосексуални, роми, славяни и хора с физически и психически увреждания, както и пастори, отказали да проповядват расовите теории в църквите си. Геноцидът срещу евреите става част от нацистката идеология и никой не е подминат – бедни, богати, атеисти, бебета, старци и религиозни.