259 души са хоспитализирани, 1 052 болни се лекуват под наблюдението на личните лекари в Сливенско

Снимка: Pixabay

1 311 са активните случаи на COVID-19 към 25 март в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. От тях 259 души са хоспитализирани, 1 052 болни са под карантина в домашни условия и лечението им се провежда под наблюдението на личните лекари.

Заболелите са жители на 74 населени места в областта. Най-много положителни за инфекцията лица има в община Сливен – 1024, като 860 са жители на областния град. За поредна седмица най-малко болни има в община Твърдица – 25 души.  Десет или над 10 диагностицирани жители има в селата Самуилово, Селиминово, Пъдарево, Крушаре, Жельо войвода. В 16 малки населени места боледуват от 5 до 10 души.

103-ма от заболелите са установени през последното денонощие. Сред тях са лекар, стоматолог, медицинска сестра, седем семейни двойки.

Част от заболелите потребители и служители в Дома за стари хора в Сливен са с изтичащ срок на назначената карантина. Епидемичният взрив, който бе регистриран в социалното заведение на 10-11 март, обхвана 57 домуващи и 16 служители от персонала. Трима домуващи починаха в първите дни на заразяването. В болница са 14 потребители и четирима служители. През последното денонощие е диагностициран служител от персонала.

През последното денонощие бяха излекувани 18 души.

За съжаление, починаха трима пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания на възраст 61, 67 и 72 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

Правилното носене на предпазните маски, физическата дистанция, редовната дезинфекция и останалите противоепидемични мерки доказано ограничават риска от разпространение и инфектиране с вируса.