236 украински граждани пребивават в област Сливен към момента

новини Сливен

В област Сливен работят три пункта за издаване на регистрации за временна закрила на бежанци. Това съобщи за БТА областният управител на Сливен Веселин Вълчев. Спецификата в работата на тези пунктове е, че трябва да бъдат свързани в единната система, тъй като на украинските бежанци, по смисъла на европейското законодателство, им е даден по-специален статут. Те не се приемат като икономически мигранти, а като бежанци от войната, обясни той.

В областта по последни данни пребивават 236 украински граждани, като повечето от тях са в Сливен, десетина са в Нова Загора и Котел, над 30 души са в Твърдица. Те са настанени в хотели и на частни адреси. Няма настанени в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня.

Сред тях има хора, които са започнали работа, каза още областният управител. Те се занимават с неквалифициран труд. Общо 66 души са потърсили еднократна помощ от дирекцията „Социално подпомагане“. Има няколко заявления за записване на деца в детски градини, но в тези случаи е необходимо да се провери дали децата имат необходимите ваксини, които са задължителни в имунизационния план на България. Към момента няма желаещи за записване в българско училище.