22 домашни прасета са евтанизирани в Сливенска област

Поредното заседание на Областната епизоотична комисия се проведе на 15 октомври под председателството на зам.областния управител Камен Костов. В него участваха ръководители или представители на ведомствата в областта, ангажирани с изпълнение на мерките срещу разпространението на заболяването „африканска чума по свинете”.

От началото на октомври до момента служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните” са извършили проверки в обектите от типа „заден двор” в 48 населени места. Съставен е един акт за административно нарушение, евтаназирани са 22 домашни прасета. Съвместно с ОД на МВР са извършени 5 проверки.  През миналата седмица са били предадени 23 проби за изследване, взети при отстрел на диви свине. Резултатите са отрицателни. От РДГ продължават проверките по време на лов.  Контролът е във връзка с изпълнението на изискванията за биосигурност.

От 4 октомври с решение на Европейската комисия България попада сред държавите-членки с констатирани случаи на африканска чума и сред домашните, и сред  дивите  свине.  Това означава, че се въвеждат по-големи ограничения за спазване на биосигурност и придвижването на животни. В област Сливен засега е констатиран един случай на опасното заболяване, при диво прасе.