21 души в Старозагорско са изолирани заради съмнения за коронавирус

Под домашна карантина за момента са изолирани 21 души в Старозагорско, съобщи bTV. Сред тях са четири преподавателки и седем деца, които са се завърнали от Италия на 22 февруари. Децата са от СОУ „Максим Горки“.

В училището няма напрежение и паника, категорична е директорката Мариана Пенчева. „В първия момент беше стрес за нас, защото в изключително кратко време трябваше да организираме заместването на четирима учители, които са и класни ръководители. Пропуск се получи, но в момента ритъмът е нормален“, поясни тя.

Тя уточни, че хигиената в училището е засилена. Всички повърхности се чистят със спиртен разтвор. Родителите са заявили, че нямат притеснения децата им да посещават занятия. Също допълниха, че децата с нетърпение очакват преподавателите и съучениците им да се върнат в училище.

Завърналите се от Италия ще останат под карантина до 9 март. „Имаме още няколко училища, в които има случаи на ученици, които са се завърнали в този период от Италия. По препоръка на МОН ние изискахме информация за пътувания, след това изпратихме препоръка да не се пътува в засегнати от коронавируса държави“, коментира Татяна Димитрова, директор РУ МОН – Стара Загора.

От местната здравна инспекция допълниха, че състоянието на хората под карантина е добро. Те нямат температура, нито болки в мускулите. Всеки ден личните им лекари извършват прегледи.