204 са новите случаи на COVID-19 за седмица

В периода от 19 до 25 октомври бяха диагностицирани 204 нови случаи на COVID-19 в Сливенска област. Спрямо предходния едноседмичен период се отчита леко занижение от 3,8 процента, съобщиха от Областния кризисен щаб.  В община Сливен заболелите са 122 или с около 50 по-малко в предходната седмица. В община Нова Загора има нарастване на 71 случая. Това се дължи на епидемичния взрив в Дома за възрастни хора в новозагорското село Баня, където са установени 35 инфектирани лица от персонала и потребителите. В общините Котел и Твърдица новите случаи съответно са 5 и 6 души.

Сред диагностицираните има  лекар, фелдшер, пет медицински сестри, 1 санитарка, трима учители. С положителни проби са и трима ученици, които са се инфектирали в две семейни огнища, съобщиха от РЗИ.

Лечението на 162-ма от болните се провежда в домашни условия. Останалите са хоспитализирани, като 2-ма жители на областта са настанени в болници извън Сливенска област.

За съжаление, битката с коронавируса изгубиха 7 жители на областта, повечето от които са на 80 и над 80 години, с придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

Към момента активните случаи на  COVID-19 в областта са 458 – 322 в община Сливен, 111 – в община Нова Загора, 14 – в община Котел и 11 – в община Твърдица.

Под домашна карантина са 848 души, като само 10 от тях са поставени от изолация след пристигане от рискова зона. Като контактни на диагностицирани лица са 440 души или 51,9 процента от общия брой на карантинираните, сочи статистиката на ОД на МВР.

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски от 24 октомври бяха въведени временни противоепидемични мерки, съгласно които до 2 ноември не се допускат посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни заведения и др. подобни нощни увеселителни заведения на закрито. Управителите на обществени обекти, предлагащи услуги, са задължени да контролират носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 1,5 метра, дезинфекцията на ръцете. Това се отнася за търговските обекти, обществения транспорт, лечебни заведения, аптеки и др. Изключение от задължението да се носят предпазни маски са местата за хранене /ресторанти, кафенета и др./. От 27 октомври влиза в сила и временната мярка да недопускане на групови празненства на закрито /в това число сватби, кръщенета и др./, със срок също до 2 ноември.