2021 година ще е година на семейството

2021 година ще е година на семейството. Това обяви папа Франциск на неделната проповед, която бе произнесена от студиото му, за да се предотврати събиране на хора на площад „Свети Петър“ като част от мерките на Ватикана за борба с пандемията. Той посочи, че годината на семейството ще започне на 19 март, когато е петата годишнина от посланието му „Радостта от любовта“, предаде БТА.

Инициативата на папа Франциск породи множество спорове, тъй като допуска възможността на разведени и сключили втори граждански брак вярващи да получават причастие. Това предизвика критики и дори обвинения в ерес от консервативни католици.

Франциск изготви документа, след като събра епископи от целия свят да обсъдят как Католическата църква би могла по-добре да подходи към семейния живот на вярващите. Докато въпросът за разведените и встъпилите в повторен брак бе основният, който привлече вниманието по време на синода, дискусиите засегнаха и теми като еднополовите и други нетрадиционни семейства.

На неделната проповед Папата предложи приятелски съвет на спорещите семейства: да казват „Извинете ме, благодаря и съжалявам“, както и никога да не завършват деня, без да са се помирили.