20 млн. лева месечно ще струва на държавата тестването за COVID-19

Снимка: БГНЕС

Как се установяват и проследяват заболелите от коронавирус у нас? Това са въпросите, които вълнуват обществото ни много в последните дни.

Това съобщи на брифинг днес ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19  проф. Венцислав Мутафчийски.

Според Световната здравна организация (СЗО), единственият достоверен начин за установяването на COVID-19 е PCR. За момента няма друг надежден начин.

Има три начина за установяване на болните, като единственият достоверен начин е с PCR тест, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. В България, при пълен капацитет на лабораториите, може да се установяват 1000-1200 случая дневно, което значи, че ще трябват около 30 хиляди теста месечно. Цената би била 930 хиляди лева на месец.

В поръчката, извършена в ЕК за България са отделени 600 хиляди такива теста. Следващият начин за идентифициране на заразен е с флуросцентен имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса.

Пробата се взима по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути, а сега се разработват и тестове, каквито са тестовете за бременност. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, така че предвиждаме да могат да се правят до 20 хиляди дневно. Това означава, че за месец трябва да се правят около 300 хиляди теста, които ще са около 10 млн. лв. месечно.

Когато сме установили, че епидемията е достигнала своя връх, започват анти-тяло базираните тестове. Те могат да установят колко са заболели /преболедували – бел-ред./ без да разберат. Тогава се предвижда да се правят до 40 хиляди на ден, което е около 10 млн.лв. на месец.

Единственият реален резултат обаче са PCR тестовете, повтори Мутафчийски.

Вторият тип тестове ще се правят в рисковите групи, докато бързите тестове са важни в края на епидемията, за да знаем колко от хората са придобили имунитет. Те ще могат съвсем спокойно да се върнат на работа.

Това ще даде възможност да се освобождават една по една мерките.

Всички посочени по-горе тестове ще струват на правителството по 20 млн. месечно.