2 милиона лева за младежки футбол. И хотелът на Лечков е получил държавни пари за тренировки на талантите

Снимка: LAP.bg

Над 2 милиона лева – толкова средства са отпуснати от държавата за лагери и подготовка на футболните ни таланти между 2016 г. и 2017 г., това показва разследване на bTV.

Става известно, че поне два от хотелите, където се е провеждала подготовката на младите футболисти, са свързани с висши ръководители на БФС.

Разследването на bTV разкрива и, че един от тях е Хотел „Спорт Палас“ в Сливен. Собственик на комплекса е съпругата на първия вицепрезидент на футболния съюз Йордан Лечков.

Ето и какво показва разследването на Петър Нанев:

Април 2016 г. Спортното министерство и БФС подписват договор за отпускане на 1 милион лева от държавата. Парите са за развитие на детско-юношеския футбол. В края на същата година – нов договор със същата цел, този път за 1 150 000.

Така между 2016 г. и 2017 г. Българският футболен съюз усвоява общо 2 150 000 лв. за подготовка на млади футболисти.

Голяма част от парите са изразходвани за лагери за юношите – 1 630 780 лв. Къде са провеждани тези подготовки? В договорите между БФС и туроператора откриваме, че част от хотелите, където са настанявани младите футболисти, всъщност са свързани с висши ръководители на БФС.

Хотел „Спорт Палас” в Сливен. Собственик на комплекса е съпругата на първия вицепрезидент на футболния съюз – Йордан Лечков. Това признава самият той в отговор на въпроси за дружества на негови близки.

В Банско пък БФС решава да прати част от младите таланти в хотел „Белведере Холидей Клуб”, който се притежава от дружество, чиито собственик е другия вицепрезидент в БФС – Атанас Фурнаджиев. Така е посочено във визитката на Фурнаджиев на официалната страница на футболния съюз.

От 2014 г. той е едноличен собственик на дружество „КП – Имобилиен”, което според визитката му притежава хотел, в който с държавни пари се подготвят юношески отбори.

Без успех останаха опитите ни да се свържем с Атанас Фурнаджиев. Питаме обаче заместник-изпълнителният директор на БФС – Антон Попов, как се е стигнало до извода, че това са най-подходящите два хотела.

„Това са предоставените хотели и са избрани от комисия”, казва Попов.

На въпрос как са избрани точно тези хотели и дали изборът е добър от морална гледна точка, той отговори: „Не мога да ви кажа. (…) Нямам хотел, нямам стадион, не мога да преценя”.

Въпросът за морала задаваме и на Йордан Лечков: „Не намирам нищо ненормално. (…) Морално е, да”, казва той.

Лечков твърди, че не си спомня дали в хотела на съпругата му с държавни средства са идвали юноши, когато все още не е бил вицепрезидент на БФС.

Достъпът до документите, които bTV показва втори ден, стана възможен след почти едногодишна процедурна битка. Още през есента на миналата година екипът ни получи отказ от спортното министерство до тази информация. След като отнесохме казуса до съда, той задължи ведомството да изпълни процедурата по предоставяне на поисканата информация и документация.

В отчетите на БФС откриваме още, че лагерите през 2017 г. са провеждани срещу 75 лева на човек – цена за всичките 48 отбора, пращани на лагер.

За няколко дни нашият екип успя да договори оферти от два комплекса, които се приемат от футболните среди с подходящи условия за футболни лагери.

Предложените ни цена на човек, при запитване за само един отбор юноши, са съответно 40 и 45 лева. В услугата влиза пълен пансион, СПА, ползване на футболен терен и пране.

Постигнахме почти два пъти по-ниска цена от тази, която БФС е плащал за подготовка на юноши в хотелите, свързани с Лечков и Фурнаджиев.

Дългогодишният експерт по спортно и търговско право – Радостин Василев, припомня, че базата на БФС в „Бояна” е функционирала, когато БФС усвоява държавните средства за лагера през 2017 г.

„Базата не е ползвана, най-вероятно, защото е безплатна. Ако имаме явно неизгодни договори, тук вече ще бъде ангажирана наказателната отговорност на хората, които са ги подписвали”, посочва Василев.

В следващия епизод на нашата поредица очаквайте – колко е плащал БФС за наем на футболни терени за европейското първенство, на което България беше домакин.