2 години затвор за турчин, убил човек при катастрофа и ранил трима

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе наложено ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ спрямо турски гражданин, подсъдим за причиняване по непредпазливост смъртта на мъж и средни телесни повреди на друг мъж и две жени, настъпили като резултат от катастрофа. Това съобщиха от Прокуратурата.

Ягджъ Ю. е подсъдим за това, че на 24.12.2017 г. на път, находящ се в землището на с.Баня, общ. Нова Загора, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Ж. С. от с. Сборище, обл. Сливен, а също така и средни телесни повреди на друг мъж, както и на две жени.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е управлявал автомобила (Рено) с превишена скорост от 114 км/ч, при максимално позволена за този пътен участък от 90 км/ч. С него в колата била и жена. В един момент подсъдимият променил направлението на движение на автомобила и започнал да навлиза от дясната лента към срещуположната лента за движение. Това се дължало на превишената скорост, с която управлявал превозното средство. В другото превозно средство се придвижвали трима души – водачът, който бил придружаван от друг мъж (по-късно починал) и жена. Пострадалият, който управлявал автомобил (Ауди) в своята лента от пътя, забелязал колата на подсъдимия, за да избегне удар задействал спирачната система и завил максимално наляво. Въпреки това между двата автомобила настъпил челен удар.

В резултат на пътнотранспортното произшествие, водачите и пътниците на двата автомобила получили различни степени травматични увреждания, като тези на пътуващия на предна дясна седалка в Ауди-то се оказали несъвместими с живота, а на превозните средства са били нанесени материални щети. При катастрофата са пострадали и жените, пътуващи в двете коли.

Ягджъ Ю. е лишен от право да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Бургас.