2 години и половина затвор за пране на пари и държане на наркотици

Наложиха ефективно наказание от 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Живко Х., подсъдим за пране на пари и държане на наркотици, както и прекурсор за производство на наркотични вещества, с цел разпространение, съобщиха от Прокуратурата.

Той е признал вината си за това, че противозаконно държал метамфетамин и коноп (на обща стойност над 90 лева). Престъплението е осъществено на 27.04.2020 г. в землището на село Оризари, обл. Сливен, когато Живко Х. е бил спрян за проверка от полицейски служители. Наркотичните вещества са открити в него и в автомобила му. Престъплението е квалифицирано по чл.354а, ал.2, предл. последно, т.4, вр. с ал.1, изр.1, предл.4 от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив.

Живко Х. е признал вината си и за това, че противозаконно е държал вещество – прекурсор за производство на наркотични вещества. То е открито при проведено претърсване и изземване в дома на Живко Х. Престъплението е осъществено на горепосочената дата в град Сливен и е квалифицирано по чл.354а, ал.2, изр.2, предл. последно, т.4, ал.1, изр.2, предл.1, вр. изр.1, предл.4 от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив.

Живко Х. е признал вината си и за това, че е държал парична сума от над 7000 лева (в различни валути), за която знаел към момента на нейното получаване, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление, свързано с държане и разпространение на наркотични вещества. Престъплението е извършено на горепосочената дата. То е квалифицирано по чл.253, ал.4, вр. чл.2, предл.3, вр. чл.1 от НК. Съдът е постановил посочената парична сума да бъде отнета в полза на държавата.

Наказанието, което е общо за изброените престъпни деяния, трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Споразумението, което е одобрено от Окръжен съд – Сливен, е окончателно и има сила на влязла в законна сила осъдителна присъда.