19 дружества, свързвани с Ковачки, са ощетили бюджета с 24 млн. лева. Сред тях ли е ТЕЦ-Сливен?

Новини Сливен ТЕЦ Ковачки

Общо 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, имат близо 24 млн. лева неизплатени задължения към българската държава. За това съобщи организацията „Грийнпийс“ в понеделник, като се позова на данни от Националната агенция за приходите (НАП), получени по Закона за достъп до обществена информация.

Новината идва, след като през изминалия месец работници във въглищните централи и мини в страната протестираха срещу изпращането в Европейската комисия на териториалните планове на България за справедлив преход на въглищните райони.

В хода на демонстрациите и пътните блокади миньорите, енергетиците и правителството стигнаха до споразумение въглищните централи да не се затварят административно, а да работят на пазарен принцип.

Сегашното съобщение на „Грийнпийс“ засяга 8 въгледобивни мини и 11 въглищни централи и топлофикации, сред които ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, ТЕЦ „Република“ в Перник и други.

Проверки в районите около тези дружества показват високо замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид.

Според отговорите на НАП до „Грийнпийс“ 19-те дружества дължат почти 24 млн. лева за данъци и осигуровки. Срокът за тяхното изплащане е изтекъл в началото на октомври, затова държавата няма как да ги събере.

„Когато някой не плаща дължимите данъци и осигуровки, сметката плаща цялото общество“, казва координаторката на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ Десислава Микова.

„Тази измерима финансова цена е само добавка към трудно измеримите щети от замърсяването, на което са изложени местните хора“, добавя тя в съобщението.

По-рано тази година Европейската прокуратура започна разследване на ТЕЦове и топлофикации, свързани с Ковачки, заради предполагаеми злоупотреби със системата за търговия на Европейския съюз с емисии парникови газове.

Тогава доклад на екологичното сдружение „За Земята“ показа, че свързаните с бизнесмена електроцентрали са спестили над 74 млн. евро от недекларирани парникови емисии.

По данни на „Грийнпийс“ сумата на неплатените данъци и осигуровки на въглищните централи с изтекла давност нараства през последните години. В края на 2020 г. те са били на стойност 10 млн. лева.

От организацията съобщават още, че в периода от юли 2022 г. до началото на октомври тази година от НАП са събрали 38 млн. лева просрочени задължения от мини и тецове, свързвани с Ковачки.

През изминалата седмица от „Грийнпийс“ организираха няколко протеста срещу ТЕЦ „Марица 3“ заради регулярното замърсяване от централата в региона.

По документи Христо Ковачки не е собственик на тези електроцентрали. Той е посочван като консултант на ТЕЦ „Брикел“, а негова фирма има участие в собствеността на ТЕЦ „Марица 3“.

източник: www.svobodnaevropa.bg

Заглавие и снимка: www.sliven-news.com