18-годишно момиче от Сливен е „Читател на годината“ на регионалната библиотека „Сава Доброплодни“

Снимка: БТА
Осемнайсетгодишната Ралица Петкова, ученичка в Професионалната гимназия по икономика, получи днес приза „Читател на годината“ на регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, съобщи БТА.
Тя е заела през 2021 година общо 141 книги. Момичето сподели пред журналисти, че харесва всички жанрове, но предпочита повече криминалните романи. Въпреки, че предстои да завърши специалността „Счетоводство“, се е насочила към висше образование, свързано с медицинска рехабилитация.
Конкурсът се провежда за седма поредна година. За приза бяха номинирани 12 читатели с най-много заемания от Детски отдел, Чуждоезиков център и двете зали за свободен достъп. Те получиха грамоти, безплатни годишни читателски карти за 2022г. и допълнителни награди – книги, подходящи за тяхната възраст и читателски интереси.
Петокласникът Пламен Тачев от Трето основно училище „Д-р Иван Селимински“ бе обявен за „Читател на годината“ на Детския отдел. Той е прочел 111 книги през годината.
Значително се е увеличил броят на читателите, заели над 100 книги за домашен прочит през миналата година, каза Росица Петрова, директор на културната институция. По думите й, пандемията вероятно е засилила интереса към хубавото четиво.