17 милиона евро инвестира световният гигант „Либхер“ в 3-ия си завод в Тракия икономическа зона

Световният гигант „Либхер“ откри нов завод за бетоновози в Пловдив. Това е третата инвестиция в нова производствена база на фирмената група в Тракия икономическа зона /ТИЗ/, като този път локацията е в чертите на града върху терен от 37 000 кв.м със застроена производствена и складова площ 12 000 кв.м. В завода на „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ са инвестирани 17 милиона евро. В сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с ново закупени машини и съоръжения.

За тържествената церемония вчера пристигна един от собствениците на немския концерн – Филип Либхер. На откриването присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов, областният управител на Област Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, посланикът на Федерална република Германия в София Кристоф Айххорн, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, създателят и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев, партньори на фирмата от различни държави.

Филип Либхер откри тържеството с думите: „Радвам се, че съм в Пловдив да ви поздравя от името на семейство Либхер. Аз съм един от внуците на основателя на групата Ханс Либхер, който полага основите на фирмата през 1949 г. Заедно с баща ми Вили Либхер отговаряме за дивизията Бетонна техника.

„Либхер“ има глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и 40 производствени обекта. Оставаме 100% семеен бизнес. Всички акционери са членове на семейство Либхер. Нашата независимост като семеен бизнес ни позволява да взимаме решения бързо и автономно.  Ангажирани сме да направим положителен принос към технологичния процес и да предоставим най-високо качество във всичките ни дейности. Правим дългосрочни инвестиции, включително по време на пандемията. Само за 2021 година сме инвестирали над 700 милиона евро.

От над 20 години сме в България. Третият ни обект тук е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на висококачествени бетонобъркачки. Тази локация ни позволя по-ефективно производство за клиенти в Източна Европа. В завода ни в Германия пък се сглобяват произведените тук елементи за клиенти в Западна Европа и други части от света. Сега заводите ни в България и Германия имат оптимална връзка. С новата фабрика отваряме нова глава и предоставяме на нашите клиенти технологии от бъдещето“, посочи Филип Либхер, който специално се обърна към всички служители и ги поздрави за ключовата роля в успеха на бизнес конгломерата.

Богдан Богданов му връчи грамота от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер за поредната инвестиция. Шефът на БАИ подчерта и важната роля на Тракия икономическа зона при привличането на инвеститори от ранга на „Либхер“. Екипът на зоната, ръководен от инж. Панчев, е създал успешно частно-публично партньорство и именно синергията, синхронът между бизнеса, държавата и местната власт са довели до инвестираните в нея над 3 милиарда евро от над 200 фирми за последните 25 години, припомни шефът на БАИ.

„Събуждам се и заспивам с „Либхер“ – сподели немският посланик, комбинирайки български и английски език. Хладилникът в апартамента ми е „Либхер“, сигурно произведен в другия завод тук, и в него имам българско кисело мляко и немско вино. Една от дъщерите ми учи няколко месеца в Чили. Там има огромни мини за мед – работят на дъното, на 1 км, там вървят камиони, а на камионите с големи букви пише „Либхер“. Никога не бях виждал толкова огромни камиони – само гумата им е по-голяма от бетонобъркачките тук.“ Негово превъзходителство г-н Айххорн припомни и един изключително позитивен факт за бизнес средата в България. „Всяка година Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ прави проучване сред немските компании тук с ключов въпрос: доволни ли сте от инвестицията и бихте ли я направили отново? При над 90% от фирмите отговорът е „ДА“. Това е невероятно число, в други страни вероятно е по-малко.

Фактът, че „Либхер“ има трети завод в Пловдив, говори много. Нашият почетен консул в Пловдив и представител на ГБИТК д-р Мариана Чолакова има прекрасна снимка в офиса си, на която е заедно с президентите на Германия и България при посещението им тук в завода на „Либхер” за хладилна техника през 2019 г.“, каза още висшият дипломат.

„Либхер“ е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятния успех на Пловдив и ТИЗ. Една от най-големите компании в машиностроенето, както и голям работодател – с над 2500 служители и масивни инвестиции на всеки няколко години. „Либхер“ бяха от първите, които направиха инвестиция в региона преди 22 години. Тогава Пловдив не беше голям индустриален център, не откривахме по 7-8 завода на година в ТИЗ и града. Успехът и промяната тук се дължат най-вече на българските и чуждестранните предприемачи. Но една от най-ярките звезди на успеха е „Либхер“. Фирмата вече може да се похвали със завод за специализирана тежка техника, първият в страната“, посочи Стефан Стоянов.

Инвеститор в новия завод е дивизията Бетонна техника към Liebherr International. „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията. След официалното откриване на фабриката и прерязването на лентата, всички гости имаха възможността да се запознаят с производствената база и процес, и да видят демонстрация на мобилна помпа за бетон. Визитата бе водена от производственият директор Георги Куфаров, мениджърът логистика и снабдяване Илия Шивачев и мениджър планиране Димитър Мичев, които разказаха детайлно за роботизираните технологии по производството на бетоновозите.

В производствената и складова база на Кукленско шосе, в непосредствена близост до митницата, вече се произвеждат годишно 2400 детайла и предварително монтирани възли, плановете са и за 500 изцяло готови бетоновози на година. Изграждането на завода е отнело 2 години, като е използвана сграда на бивше предприятие за бетонни строителни елементи. Към момента помещенията са под наем, но текат преговори за откупуване на целия сграден фонд и терена. Подготвя се разширение на производствените и складови мощности, информира Христо Георгиев, управител „Финанси и администрация“ в Либхер.

Предприятието вече работи и са назначени 120 души – заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. Средната работна заплата е в горния сегмент за региона и съгласно системата за заплащане в концерна Либхер. Фирмата има и силно развита социална политика по отношение на своите сътрудници.

В „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ продължават да търсят специалисти като индустриални инженери и инженер-конструктори.

Първото предприятие на немската група в България е на „Либхер-Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона „Марица“, сега част от „Тракия икономическа зона“. Вторият завод в региона на Пловдив – за производство на климатични системи за релсов транспорт е на дружеството „Либхер – Транспортейшън Системс Марица”.