16 случая на COVID-19 бяха регистрирани от 20 до 26 юли

В периода от 20 до 26 юли бяха регистрирани 16 случая на коронавирусни инфекции в Сливен и областта, съобщиха от Областния кризисен щаб.  В предходния едноседмичен период новозаболелите бяха 26 души. Разпространението на вируса и в четирите общини на областта е дифузно, по данни на РЗИ. Инфектираните лица не са се заразили в огнища.

Към момента активни за COVID-19 са 69 души в Сливенска област, като 29 от тях са от община Нова Загора, 23 – от  община Сливен, 14 – от община Твърдица и 3 – от община Котел.

През последната седмица под карантина са поставени 106 души. От РЗИ съобщиха, че 50 от тях са били контактни на заразени лица, 42 лица са били изолирани след пристигане от рискови зони.  Общият брой на лицата под домашна карантина в областта към 27 юли е 275, а 8 723 са отпадналите от карантина.

373-ма са заболелите от началото на епидемията, 281 – изписаните, починалите са 23-ма души.

Чакат се резултатите от 31 проби – 14 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал /профилактично/ и 9 контролни преди изписване.

Въпреки намалелият брой на заболелите през цитирания период, опасността от заразяване не е отминала. Областният кризисен щаб напомня на гражданите, че трябва да изпълняват противоепидемичните мерки. Носенето на предпазни марки и физическата дистанция в закрити площи остават в сила, както редовната дезинфекция на работното място и вкъщи и честото миене на ръцете.