158 години от кончината на Ради Иванов Колесов и 144 години от гибелта на Георги Дражев, Жеко Андреев, Атанас Кратунов и Захари Величков

На Петровден Ямбол отбелязва две годишнини от смъртта на няколко бележити свои съграждани, оставили следа в историята на града ни.

На 29 юни 1862 година умира ямболският просветител Ради Иванов Колесов и е погребан в двора на църквата „Св.Троица” в Каргона. Не е изяснен въпроса защо в тази църква и то в двора, а не в църквата „Св.Георги”, където е бил учител в Светигеоргиевското учлище.

Родственици на будителя, книжовника, поета, преводача, художника и народореволюционера, създал първото в Ямбол „Благодетелно българско читалище“, днешното НЧ „Съгласие – 1862“, се събраха днес на гроба му в най-стария ямболски храм, за да почетат неговата памет. Цветя от името на общинското ръководство поднесе и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, също родственик на Ради Иванов Колесов.

Предвид епидемичната обстановка в страната и наложените ограничителни мерки организаторите, членове на Инициативния комитет по честване на годишнини на своя родственик, се събраха в тесен кръг, за да почетат делото и паметта на нашия съгражданин.

На същата дата през 1876 година  в Ямбол са обесени Георги Дражев и Жеко Андреев и вероятно са погребани в Каргонските гробища. Атанас  Кратунов и Захари Величков са обесени в Одрин на следващия ден.  Закопани са в Киришханата,  обаче гръцкият владика Дионисий заповядал да ги изровят и след три дни били погребани в българските гробища на същата махала от свещеник Константину служащ при българската църква „Св. Св.Константин и Елена“. Няма данни дали костите им са пренесени в Ямбол.

В знак на признателност председателят на ОбС – Ямбол поднесе венец от името на кмета и неговия екип пред Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение.