15-годишен сириец от лагера в Харманли е сред задържаните за катастрофата в Бургас

15-годишният сириец Омар от бежанския лагер в Харманли е сред задържаните за катастрофата, при която в Бургас загинаха двама полицаи в опит да спрат автобус с мигранти.

Установено е, че младежът е напуснал бежанския център на 22 август, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева след проверка в лагера, който е отворен тип. Не е ясно дали Омар е управлявал автобуса.

Първоначално в харманлийския лагер са били и пълнолетните братя на Омар, които обаче са заминали. Родителите им са в Турция. В началото на юни той е подал молба за събиране на семейство и на 23 юни е получил разрешение за това. Сега процедурата ще бъде прекратена, уточни Тошева.

700 са настанените в лагера в Харманли, като след вечерния час 22 часа, се проверява дали всички са там.

Проверките в бежанските центрове бяха разпоредени от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев часове след катастрофата, при която след гонка автобус с 47 мигранти се вряза в патрулен автомобил в Бургас, а двамата полицаи загинаха. Министърът заяви, че автобусът е бил на хасковска фирма, закупен от Кърджали и бракуван. Продажбата му е станала в Харманли, като в автокъщата НАП започна проверка, чиито резултати се очакват.

Засилена охрана с жандармерия за Регистрационно-приемателния център в Харманли поиска областният управител на Хасково Минко Ангелов.

С 24% се е увеличил през последните два месеца бежанският натиск по данни на ДАБ. Вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов увери, че контролът по границата с Турция ще бъде засилен, като военни подкрепления ще бъдат изпратени на възпрепятстващото съоръжение.

Източник: Дарик