15 април – Световен ден на културата

Култура знаме на мира

15 април е обявен за Световен ден на културата. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на Международната лига за защита на културата.

Посветен е на годишнина от подписването през 1935 във Вашингтон на първия в света международен договор на паметниците на културата, на художествените и научните институции и техния персонал в мирно време и по време на въоръжен конфликт, известен като Пакт Рьорих.

Договорът утвърждава Знамето на мира като международно признат флаг за защита на културните ценности.

През 1976 г., по повод 20-ата годишнина от приемането на Декларацията на ООН за правата на детето, Общото събрание на ООН провъзгласи 1979 г. за Международна година на детето (IYC).

България подкрепя това решение и по предложение на Людмила Живкова, тогавашен министър на културата, започнва подготовката за Първата международна детска асамблея „Знаме на мира”.

През 1979 г. е открита Международната детска асамблея “Знаме на мира”. Форумът представлява фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО, организиран по идея на Людмила Живкова.

България е домакин на първата асамблея, в която участват деца от 79 държави. На старта са поставени 68 различни камбани в парк-комплекс „Камбаните“ в София, в подножието на Витоша.

Само деца могат да бият камбаните, които звънят с различни „гласове“, символизирайки многообразието, но и обединението.