1400 лева глоби заради сгрешена винетка ще плаща шофьор

Цяла година „очите“ на тол системата – това са камерите, монтирани по платените пътища, са гледали и снимали автомобил без валидна винетка, генерирани са електронни фишове за глоби, но шофьорът така и не разбрал, че е нарушител. В резултат човекът вече дължи 1400 лева санкции – по 70 лева за 20 „тол-снимки“. Това разказа потърпевшият Иван Иванов в рубриката „Пълен абсурд“ по Нова тв.

Собственикът на колата не подозирал, че когато е плащал е-винетката, в бързането е сбъркал регистрационния номер на МПС-то и така срещу парите си се е сдобил със статут на нарушител. Двамата със съпругата му пътуват много и месеци наред кръстосвали страната, без да знаят, че камерите на тол системата снимат, автоматичната проверка в информационната система всеки път показва, че за този автомобил няма издадена винетка, и всеки път системата генерира е-фиш за глоба. И така 20 пъти.

„Спират жена ми през октомври. Оказва се, че сме пропуснали да подновим винетката. Тя плаща глобата (всъщност става дума за т. нар. компенсаторна такса от 70 лева, която позволява на шофьора да си довърши пътуването и да избегне същинската глоба, която е 300 лева, бел. ред.), а аз веднага купувам винетка. В бързината обаче при попълването на данните съм объркал номера. Минават месеци, на 10 май т.г.  ме спира полиция и ми казват, че карам без винетка. Споря, че това не е възможно. Но отворихме системата за справки и се оказа, че наистина съм нарушител – платил съм винетка не за моята кола, а за автомобил с несъществуващ номер“, разказва Иван Иванов. Когато се прибрал вкъщи, отворил сайта на АПИ бгтол, направи справка и с ужас установил, че има 20 глоби по 70 лева.

„Пълен абсурд”: Шофьор с рекорден брой глоби заради сгрешена винетка „Да, сбъркал съм, но как пък цяла година никой не ме е уведомил, че нямам валидна винетка„, ядосва се шофьорът. Той обяви, че ще си търси правата в съда.

Всъщност Иванов има късмет,  че тол системата все още е полусляпа – работят малка част от камерите, които трябва да бдят за нарушения. Иначе сигурно щеше да натрупа не 20, а 200 глоби по 70 лева, и щеше да дължи не 1400, а 14 000 лева.

Впрочем Иван Иванов все още не е получил нито един фиш.  А без да са му „връчени“ документите за нарушенията, той няма как да ги оспори.

Източник: nova.bg, segabg.com