14 водачи с отнети книжки за една седмица в Сливенско

Заснети са над 300 нарушения на скоростта, това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен.

От 16 до 22 септември на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.

Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2324 моторни превозни средства и 2406 лица. Констатирани са 942 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 790 фиша и 137 акта за административни нарушения.

За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 318 нарушения на скоростта. Издадени са 452 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен.

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода, Трапоклово и Калояново, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево.

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 121 фиша, отнети са 3  шофьорски книжки за неплатени глоби.

Установени са 6 неправоспособни водачи. 6 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 4 са с алкохол над 1,2 промила, за което се образувани бързи производства.

4 водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества. Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 14.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 95 фиша за неправилно паркиране.

На територията на ОДМВР-Сливен от 16 до 22 септември се проведе операция по линия на TISPOL по контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете.

В хода на кампанията са съставени 13 акта за използване на мобилни устройства и 62 акта за неизползване на обезопасителни системи – колани и каски.

Продължават  проверките от екипи на Пътна полиция съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на автобусите, превозващи деца и ученици.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на неправоспособни водачи и лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол .

Осъществява се контрол по национални кампании „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.