14-дневна карантина за всички пристигащи от Великобритания

Всички граждани, пристигащи от Великобритания в България, подлежат на 14-дневна задължителна карантина. Това уточняват от Британското посолство в София, след издадената вчера заповед от Министерство на здравеопазването, която е объркала някои граждани.

В нея се посочва, че задължителната карантина се премахва за пристигащи от общо осем държави и че всички лица, които имат разрешение за пребиваване в държава членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства, могат да влизат на територията на България.

От посолството добавят, че това не освобождава от задължителна самоизолация, както и всички други пристигащи от Великобритания, включително и български граждани.

Това всъщност е заповедта на здравният министър Кирил Ананиев от 12 юни. В нея пише, че от 15 юни всички лица, които пристигат на територията на България от Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Белгия,  Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване.