13 водачи с алкохол, 5 с наркотици и без тежки ПТП в края на декември

9 специализирани операции и ежедневен контрол по пътна безопасност са осъществени от служители на Пътна полиция в област Сливен в дните от 23 декември до 1 януари. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен.

В най-натоварени дни на месец декември и в условията на завишен трафик са установени нарушения на водачи, свързани с употреба на алкохол, наркотици и превишаване ограничението на скоростта. Общо 13 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол- 7 с алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 6 с алкохол над 1,2 промила. Петима са установени зад волана след употреба на наркотици-марихуана и метамфетамин, като нарушителите са задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен и са образувани досъдебни производства. Издадени са 18 заповеди за временно отнемане на свидетелствата за управление на водачите. Най-високата стойност за употреба на алкохол, измерена с техническо средство, е 2,47 промила.

Рекордно превишаване на скоростта е заснето с мобилна камера при контрола на автомагистрала „Тракия“. Водач с лек автомобил „Алфа Ромео“, с варненска регистрация, е управлявал в посока София с 238 км/ч при ограничение 140 км/ч. На нарушителя е съставен електронен фиш, като глобата за това нарушение е 1050 лева.

Няма загинали и ранени в пътни инциденти на територията на ОДМВР-Сливен за дните  23 декември  – 1 януари. Регистрирани са две леки произшествия с причинени материални щети. От Пътна полиция отчитат добрите резултати по отношение на пътните произшествия на завишената контролна дейност и на повишената отговорност от страна на водачите. Забелязва се, че все по-голям брой водачи и пътници използват обезопасителните системи в автомобилите, управляват с редовни документи, съобразяват поведението си с пътните значи и държат на техническата изправност на автомобилите. Все още най-голям е броят на нарушенията, свързани със спазване ограниченията на скоростта в населени и извън населени места. По отношение „скорост“ се наблюдава завишаване на установените нарушения и съставените санкции.