13 000 плодни, медоносни и горски дръвчета ще подари Гората.бг на сливналии тази неделя

Стотици ицпълниха пл. "Хаджи Димитър" през февруари миналата година, за да получат дръвче от Гората.бг
Гората.бг, ще подари 13 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Сливен и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ тази неделя, 22 януари, от 14 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ в Сливен.
Ще подаряваме плодни – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), орехи, както и липи, дъбове, явори, люляци, златен дъжд, акация, шестил (норвежки клен), и др. Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България (вече сме засадили 2.25 милиона) и ще направим Сливен и областта по-зелени, красиви и чисти. Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво!„, се казва в съобщението на организаторите.
Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират, се пояснява в съобщението на Гората.бг.
Фиданките се предоставят с инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Няма ограничение за това колко дръвчета може да получи един човек.
От Гората.бг молят желаещите да носят използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували. Така допълнително ще помогнете на природата и ще запазите дръвчетата. 
От организацията разпросраниха и условията, с които се съгласява всеки, получил дръвче от Гората.бг.
С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:
1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвечета директно в нашата група: Гората.бг – група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.