12 ученици и 4 учители от Сливен са сред новозаразените

За три дни заболеваемостта от COVID-19 в област Сливен нарасна от 445,5 на 489 души на 100 000 души население. Този показател е значително по-висок от средния за страната, съобщиха от Областния кризисен щаб. Заболяването е остро заразно и обхваща всички възрасти.

На 5 октомври са регистрирани 108 нови случая. Сред заболелите са 12 ученици от Сливен и 4 учители, също от Сливен. Те са от различни учебни заведения. Карантинирани са класове и контактни лица на диагностицираните. Епидемиологичните проучвания продължават.

Голяма част от другите болни са се заразили в семейни огнища. Няма заболели лекари и други сужители от медицинския персонал в областта. Няма регистрирани огнища на работното място.

През последното денонощие са излекувани 74 пациенти.

За съжаление, починаха четирима болни с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст от 68 до 84 години. Областният щаб изказва съболезнования на близките.

Поставени са 157 дози ваксини. С тях броят на приложените дози от началото на имунизационната кампания достигна 50 894.

Областният щаб напомня, че правилното носене на предпазни маски за лице, физическата дистанция, избягването на струпвания от хора и спазването на останалите противоепидемични мерки ограничават разпространението на вируса.

Ваксинации се извършват по график в разкритите пунктове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен и в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. Той е  публикуван в сайта на областната администрация и РЗИ.