11-класникът Макс от елитно немско училище учи един месец руски в Езиковата гимназия в Сливен

За пръв път паралелки с изучаване на руски език приеха на едномесечна езикова практика чуждестранен ученик, изучаващ руски език.

От 3 до 28 октомври Макс Фолкерт, 11 – класник от Държавната гимназия със задълбочено изучаване на чужди езици „Залцман“ от Валтерхаузен, Германия проведе едномесечна си езикова практика по руски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Така сливенската езикова гимназия стана една от гимназиите в Европа, приемащи ученици от елитното немско средно училище.

Гимназия Залцман е единствената по рода си в Германия, която ежегодно предлага държавен прием с изпит след 4 клас само на 40 ученика от цяла Германия, които до 12 клас изучават по три чужди езика.

Английският се изучава задължително от всички. Макс е избрал и изучава латински, руски и арабски език.

В гимназия „Захарий Стоянов“- Сливен езиковата практика по руски език на Макс Фолкерт включи 72 часа руски език- първи чужд в 9, 10 и 12 клас, както и посещения на учебни часове по английски език и немски език в 10 клас.

Макс бе равностоен ученик в часовете по руски. Показа отлично за нивото си владеене на езика, прояви завидна активност и ангажираност в часовете. Негов наблюдаващ учител бе Анна Гандева.

„Езиковата практика на Макс има голям двустранен положителен ефект и даде резултат, както за него, така и за учениците-домакини“, обявиха от гимназията. И двете страни на практика се убедили в незаменимите ползи от владеене на чужди езици, обмениха опит в тънкости в запомнянето на лексика, граматика, обмениха и събраха много нови за тях знания за България, Русия и Германия и, не на последно място, създадоха искрени приятелства.

Езиковата практика по руски език на Макс Фолкерт в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ положи началото на създаване на партньорски отношения между гимназия Залцман и гимназия „Захарий Стоянов“ за взаимен обмен на ученици и учители между двете учебни заведения.

Освен заниманията в училище, Макс е успял да събере и много впечатления от природата, историята и куртурата на Сливен.