101 паметника са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско

Общо 101 паметника са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско. На територията на Община Сливен те са 49, 23 – на територията на Община Нова Загора, 18 – на Община Котел и 11 – в Община Твърдица. Това стана ясно от провелото се вчера заседание на Областна комисия „Военни паметници”, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

Върху тези паметници са изписани имената на 3 249 офицери, подофицери и войници загинали по бойните полета в Руско-турската война, Сръбско–българската война , войните за национално обединение и Втората световна война.

Съгласно дневния ред, областният управител поиска доклад от представителите на четирите общини от област Сливен относно състоянието на военните паметници, както и за извършени поддръжки и възстановителни дейности през изминалата година.

Съгласно Закона за военните паметници, Областна администрация Сливен поддържа областен регистър и картотека за тях, изготвени съгласно издадена заповед на министъра на отбраната  от 26.09.2022 г.

От представената информация стана ясно, че през 2022г. единствено Община Сливен е заявила нуждата от финансови средства за поддържане, възстановяване и изграждане на тези паметници, като одобрената сума от Министерски съвет е била 8100 лв, с които са извършени реставрация и подмяна на плочи в селата Бинкос, Гергевец, Младово, Панаретовци и Струпец.

Във връзка с предстоящото честване на 110 години от Балканските войни през тази година, Сливенска община е заявила средства за възстановяване и на паметните плочи в селата Глушник, Жельо Войвода, Ковачите и Чокоба на обща стойност 5072 лв.

По време на дискусията бяха обсъдени още ремонтните дейности по паметника на 6-ти артилерийски полк, както и предстоящото честване на 100 годишнината от неговото построяване. Бяха обсъдени проблемите и с вандалски прояви, сред които кражбата на веригите около паметника „Орлето“, превърнал се в един от символите на града.

От Община Сливен отчетоха факта, че освен средствата, които са необходими за възстановяването на откраднати или счупени елементи,  все по-трудно се намират специалисти-реставратори, които да поправят щетите нанесени от недобросъвестни граждани.

На днешното заседание на Областната комисия присъства и г-жа Кристина Алексова- представител на Министерството на отбраната, която оповести, че Националният регистър на военните паметници от миналата година е дигитализиран под формата на сайт, който представлява интерактивна карта на България разделена по области. Това дава възможност на всеки гражданин, който проявява интерес, да се запознае с военните паметници в цялата страна и с един клик да намери местонахождението им, както и да направи виртуална „разходка“ около тях.

По думите на г-жа Алексова, сайтът представлява своеобразна визитна картичка за всяка община на територията на страната, стига тя да поддържа коректно регистъра и да актуализира анкетните карти заложени в него, за да може при отварянето на конкретна област да няма т. нар. „ бели петна“ ,т.е., да липсва информация за конкретни военни паметници на нейна територия. Тя похвали Сливенска област и по-специално Община Сливен като отличници в това отношение и сподели, че държавата отделя ежегодно средства за ремонт и поддръжка на тези културно-исторически съоръжения като очакванията са от тази година сумите да бъдат завишени.

В заключение областният управител инж. Маринчо Христов подчерта, че опазването и съхраняването на военните паметници е от изключителна важност, защото те са символ на признателност към всички воини, отдали живота си за България. Той призова общините да се възползват от финансирането, което Министерството на отбраната осигурява, за да може всички паметници да бъдат обследвани, реставрирани и при нужда да се подобри инфраструктурата около тях, за да бъдат чествани при съответните поводи.

В заседанието на комисията взеха участие представители на четирите общини, на Военно формирование 22220, както и представител на Областна организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.