100-години навършва химнът на ППМГ „Добри Чинтулов“, учат го в часовете по музика днес

Химн на сто години звучи отново в най-старото училище в Сливен – Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“, съобщи БТА-Сливен. Мелодията и текстът са на емблематични за града личности, а по идея на директора на гимназията Мариана Милева, учениците го изучават с преподавателя по музика Яна Бонева. 

„Химнът на училището е създаден през далечната 1922 година, каза в интервю за БТА Яна Бонева. Композитор на музиката е Мишо Тодоров с прекрасния текст на Йордан Богдар. Те създават юбилеен марш, който намираме отпечатан в сборник на Сливенската мъжка гимназия от 1934 година.“

Мишо Тодоров – общественик, музикант, композитор, педагог и диригент, учителства в гимназията, след като се образова в Швейцария и Германия. Основава местно музикално училище, на което е директор до 1950 г. Той е един от създателите на Сливенската самодейна опера, неин диригент и почетен председател. Участва активно в музикалния живот в Сливен като пианист. Неговото име носи днес музикална школа в града.

Писателят Йордан Василев Иванов – Богдар е възпитаник на Сливенската мъжка гимназия и още като ученик прави първите си поетични опити.  Автор е на стихосбирки, пиеси, пътеписи, разкази.

Оригиналният химн се е изпълнявал акапелно – тригласно и четиригласно, което изисква хорово пеене, каза още Яна Бонева. По думите ѝ това е твърде далеч от нагласата на днешните деца и тя го хармонизира, прави го за едногласово пеене с нов аранжимент на Красен Бонев. За първи път той прозвучава през 2018 година, когато гимназията чества 140 години от титулуването ѝ,  като сливенско реално училище . По думите на учителката, децата я изпълняват с голямо удоволствие.

„Годините властно минават,

ний тръгваме бодро след тях.

На Чинтулов името славим,

гирлянди плетем от цветя.

Навеки тук да пребъдат

Просвета, просвета възход.

Да видим възмогнат и мъдър

Тоз верен и честен народ“, гласи текстът.

До 2018 година песента „Старата гимназия“ е изпълнявала ролята на химн на училището, разказа още Яна Бонева. Мелодията й е по-съвременна и популярна. Тя е композирана от предишния учител по музика Елена Стоилова.

През есента на тази година Природо-математическата гимназия ще чества двестагодишнината от рождението на своя патрон Добри Чинтулов. По този повод ще прозвучат и двата химна.