10 нови случая на коронавирус в страната

62-ма души са вече заразените с коронавирус в България, това обяви на извънреден брифинг генерал Мутафчийски.

Във ВМА от 95 направени проби, 4 са положителни. Те се лекуват в домашни условия. В Националната лаборатория от 154 проби, 6 са положителни.

Във ВМА се лекуват 10, в Пирогов – 2, в Александровска – 2, в Габрово – 2 и в Плевен – 4. От Белодробната болница всички се лекуват под домашна карантина и носят съдебна отговорност ако я нарушат.

Мутафчийски обяви, че днес е допуснато грубо натрушение на правилата – болен, който има COVID-19 е изпратен от Лом в Александровска болница. Той не е върнат, но това е грубо нарушение и прокуратурата ще се самосезира.

Бойко Борисов и генерал Мутафчийски също са били изследвани за коронавирус. Тестовете и на двамата са отрицателни.

„Както виждате, всички лидери в света, показвайки своята отговорност към нацията, са длъжни да го правят. Не се причислявам аз към тях, говоря за премиера“, каза ген. Мутафчийски.

Донктор Ангел Кунчев обяви, че към държавите, от които връщащите се ще бъдат поставени под карантина, ще бъдат добавени Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания и Швейцария.

Карантината се осъществява по следния начин – при пристигане, независимо дали по въздух, през сухопътна граница или на порт, екипите, които работят 24 часа там, дават декларация, която се попълва. Тя налага съгласяването с задължителна карантина и носенето на наказателна отговорност, ако тя бъде нарушена.