10 неща, които са присъщи само на умните

Сутрин не ставате навреме, бюрото ви е разхвърляно, често ругаете. Всички ние имаме лоши навици, нали? Но всяко нещо си има и добрата страна. Ще се учудите (или изненадате приятно!) да разберете колко общо имат лошите навици с интелигентността.

1.) Често използват ругатни

Резултатът от един експеримент, проведен в САЩ, показал, че участниците, които в рамките на определено време можели  да изброят повече нецензурни думи от останалите, били по-добри и на теста за интелигентност. Обяснението на учените е, че богатият речник е от решаващо значение, когато човек ругае.

2.) Лягат си късно

Може би все пак ранното пиле не пее рано? Едно допитване сред американски младежи показало интересни резултати: колкото по-късно си лягали, толкова по-висок бил коефициентът им на интелигентност!

3.) Обичат да мързелуват

Добра новина за всички, които не си дават много зор: учени от университета Флорида Гълф Коуст са доказали, че интелигентните хора прекарват повече време в размишления и затова са  по-малко активни. Докато онези, които не му мислят много, се отегчават по-бързо и запълват времето си с физическа дейност.

4.) Запазват самообладание

Разбира се, умните хора също проявяват емоции, но не се палят лесно и не са толкова импулсивни. Затова техните спорове рядко завършват с бой или кавга!

5.) Разхвърляни са

Изглежда безредието се отразява положително върху креативността ни. Това е причината много творчески личности да предпочитат хаоса и дори да се стремят към него. Така например не обичат да подреждат бюрото си, което изглежда така, сякаш върху него е паднала бомба!

6.) Толерантни са

По принцип интелигентните хора по-рядко клонят към расизъм и хомофобия. Учените са единодушни, че разширяването на собствената социална среда и самостоятелното прогресивно мислене изискват известна степен на интелигентност.

7.) Признават си грешките

Умните хора нямат проблем да си признават грешките, защото виждат в това шанс да се поучат от тях и да се поправят. Тази способност е и част от така наречената емоционална интелигентност, която обуславя също колко хладнокръвно възприемаме чувствата и колко добре умеем да боравим с тях.

8.) Поставят се на мястото на другия

Това качество, наречено още емпатия, също е част от емоционалната интелигентност. Например в дискусии хора, лишени от съответната компетентност, се опитват отчаяно да убедят опонента си в своята правота, вместо да приемат и неговата гледна точка.

9.) Лесно се озлобяват

Интелигентните хора могат да бъдат много злобни и язвителни. По начало те минават за единаци със съвсем малко, но затова пък трайни социални контакти.

10.) Използват бутона за дрямка (snooze-бутона)

И накрая най-интересната част: интелигентните и креативни личности сутрин по-често посягат към snooze-бутона на будилника и по принцип го смятат за излишен.

Сигурно не сте и подозирали за повечето от тези качества, нали? Най-хубавото е, че сега имате чудесно извинение да игнорирате сутрин алармата и спокойно да се обърнете на другата страна, за да си доспите.