10 години след атентата в Сарафово Интерпол още търси помагачите на камикадзето. Дъщерята на единствения загинал българин вече завърши училище

Стотици туристи са изпълнили летището в бургаския квартал „Сарафово“ в топлата лятна привечер на 18 юли 2012 г., когато мощен взрив разтърсва аеропорта. Гъст черен дим се издига от паркинга, където са подредени няколко автобуса, които трябва да превозят до Слънчев бряг група пристигнали да почиват в България израелски граждани.

Минути по-късно вой на линейки, пожарни и полицейски коли изпълва пространството. Все още никой не подозира, че експлозията не е случаен инцидент, а е зловеща терористична атака.

Районът на летището бе отцепен, всички полети от и до „Сарафово“ бяха отменени и пренасочени към Варна. На летището цареше хаос, а край останките от взривения автобус седяха в шок оцелелите.

Bulphoto

Няколко часа по-късно дойде и първата официална информация от страна на Министерството на външните работи на Израел.

От Тел Авив съобщиха, че туристите са пристигнали в България с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа“ в 16.43 ч. българско време. Те е трябвало да почиват в хотели в Слънчев бряг. Експлозията е избухнала в 17.30 ч., след като около 47 от израелските туристи са се качили в автобуса пред сектор „Пристигащи“.

Българските власти пък оповестиха, че работят по версията за извършен терористичен атентат, а охранителните камери на летището са заснели атентатора. Mладеж с раница, бейзболна шапка и дълга коса, която по-късно се оказа перука. Намерена беше фалшива американска шофьорска книжка.

Снимка: МВР

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък заяви, че неговото правителство разполага с напълно потвърдени разузнавателни сведения, че атентатът срещу израелски туристи в България е извършен от ливанската радикална групировка Хизбула, която е подкрепяна от Иран.

От Техеран категорично отрекоха съпричастност.

6 жертви и 37 ранени

На следващата сутрин бе съобщено, че жертвите на камикадзето на летище „Сарафово“ са шест. За съжаление сред тях бе и българският шофьор на взривения автобус – 36-годишният Мустафа Кьосов от якорудското село Юруково.

На място загинаха петима израелци – Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна. 37 души пък бяха ранени. Трима от най-тежко пострадалите – един мъж и две жени, бяха транспортирани от Бургас в София и настанени в „Пирогов“ и Военномедицинска академия.

Сред ранените бе и екскурзоводката Донка Ганова, която заедно с няколко нейни колеги трябвало да посрещне израелските туристи.

„Почти всички се бяха качили, имаше само няколко пушачи до предната врата на автобуса. От двете страни на возилото останаха още няколко души, които качваха последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и шофьора. До този момент си спомням. Когато се съвзех, бях на земята“, разказва след години жената, която оцелява по чудо, но със сериозни наранявания.

Снимка: МВР

Атентаторът – ливанец с френски паспорт

Две години след терористичната атака от ДАНС обявиха, че самоличността на камикадзето категорично е установена след извършена ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия.

Извършителят, използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен (Jacque Felipe Martin), в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El Husseim). Самоличността му е установена по категоричен начин

Той е роден в Ливан на 27.05.1989 г. Притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фара (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

Снимките на двамата помагачи бяха разпространени от МВР година след атаката. Те бяха идентифицирани като Мелиад Фара, роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин. И двамата са от ливански произход.

Снимка: Булфото/МВР

Делото

Четири години след взрива на летище „Сарафово“ Окръжната прокуратура в Бургас внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан за тероризъм. Двамата бяха обвинени в това, че в периода от 28 юни 2012 г. до 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и село Равда са помогнали на извършителя на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

Фара и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България.

Делото започна по същество в началото на 2018 г. след няколко фалстарта. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите – не по-малко от 170, имаше и 100 експертизи.

На 21 септември 2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“ на двамата подсъдими. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

Снимка: Getty Images

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията „Хизбула“, за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол, а до 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

Чешма в памет на Мустафа, за да не бъде забравен

„Каквито и присъди да има, те няма да върнат детето ми. Отиде си само на 36 г., остави детенцето, жена си, остави и нас сами. Нищо няма да го върне, няма значение какви са присъдите“. Това бяха единствените думи, изречени през сълзи от Салихе Кьосова, майката на загиналия Мустафа след края на делото.

За нея, съпруга й Ахмед, снаха й Емине и внучката Салихе времето е спряло в онзи трагичен ден преди 10 години. Близките на Мустафа живеят със спомените за него, а единствената им радост е вече порасналата Салихе. Момичето, което бе само на 11 години, когато загуби баща си, завърши гимназия в София, подпомагана финансово със стипендия от Израел.

„Осъдиха ги, ама тях ги няма. Работата на правосъдието е да ги осъди, светът обаче няма да прости, а моето дете няма да се върне. Всичко е отишло вече. Тия двамата ги няма, не могат да ги намерят, светът е голям“, каза пък бащата на Мустафа – Ахмед. Категоричен е, че времето не лекува болката, а „става все по-лошо“.

От 8 години на самата автобусна спирка в Юруково хората, които пътуват, могат да утолят жаждата си от каменната чешма, която дядо Ахмед вдигна в памет на сина си. За да не бъде забравен.

Източник: dir.bg