10 билки за по-силна имунна система

Навлизаме в сезона на настинките и гриповече и трябва да се погрижим за имунитета. Ако се доверявате на природата повече, отколкото на лекарствата, вижте кои са най-добрите билки за по-силен имунитет.

  • Бъз

Той е Супермен в битката с настинките и грипа. Бъзът повишава имунитета, бори се с възпалението, когато сме болни, справя се с високата температура и е подходящ при инфекции на горните духателни пътища.

У нас е много популярна лечебната отвара от бъз на Петър Димков. Тя се приготвя като почистите плодчетата на бъза и леко ги притиснете с вилица. В стъклен съд слагате ред плодове от бъз, ред захар, докато се напълни. Най-отгоре трябва да има захар. Затворете буркана и оставете за 3 седмици на тъмно място. След това прецедете и пийте сока по 1 с.л. на гладно за по-добър имунитет.

  • Ехинацея

Ехинацеята е билка, която успешно подсилва имунитета и се бори със заболявания на горните духателни пътища. От нея можете да си направите ароматен чай. Смята се, че ехинацеята може да се взима за превенция, но и за лечение на грип, така и при настинка. Някои дори използват отвара от ехинацея за гаргара при болки в гърлото.

  • Гинко билоба

Гинко билобата е билка, позната повече за подобряване на паметта. Всъщност обаче Гинко билобата може да подсили и имунитета. Тя съдържа антиоксиданти, които пазят тялото ни от вредните свободни радикали.

  • Котешки нокът

Билката котешки нокът се използва по-често за лекуване на стомашни проблеми. Оказва се обаче, че тя може да повиши защитните сили на организма, освен това помага при ускорен пулс и проблеми с кръвното налягане.

  • Астрагалус (Клинавиче)

Астрагалуст е билка, позната още с името Клинавиче. Тя подсилва имунитета по естествен начин, като в в същото време регулира храносмилането. Освен това Астрагалусът е диуретик и помага за извеждане на излишната вода от организма. Астрагалусът е билка, използвана в Китай векове наред. Може да се намери в аптеките под формата на прах или листа.

  • Куркума

Активното вещество в куркумата се нарича куркумин. Куркуминът повишава до 3 пъти нивата на протеин в тялото, наречен кателицидин. Кателицидинът подсилва защитните сили на организма ни.

  • Женшен

Смята се, че редовният прием на женшен подсилва имунитета. Освен това женшенът се бору успешно срещу инфекции на дихателните пътища. Пийте чай от женшен, когато сте настинали и ще оздравеете по-бързо.

  • Зелен чай

Зеленият чай е чудото за сваляне на килограми, в което мнозина се кълнат. Освен това се оказва, че редовната консумация на зелен чай повишава имунитета. Зеленият чай съдържа антиокксиданти, които неутрализират свободноте радикали и има пречат да навредят на имунната система.

  • Карамфил

Повечето познават карамфила като подправка, но той всъщност е билка, която подсилва имунитета. Силното антибактериално действие на чая от пъпки на карамфил го превръща в основен враг на настинката и грипа.

  • Мащерка

Мащерката е сред най-популярните и използвани билки у нас. Редовното пиене на чай от мащерка повишава защитните сили на организма. Освен това чаят от мащерка се препоръчва при кашлица и възпалено гърло. Ако имате влажна кашлица например, това е най-подходяшият чай за вас.