Отличиха заслужили боксьори и спортни деятели

Връщането на бокса като учебна дисциплина в сливенското спортно училище „Димитър Рохов” обсъдиха вчера на работна среща кметът Кольо Милев и Красимир Инински – председател на Българската федерация по бокс. Предложението за паралелка с този спорт може да бъде внесено в Министерството на образованието до края на тази година и ако получи одобрение за учебната 2016/2017 г., ще бъде сформиран випуск. Повод за срещата бе отбелязването на годишнината от създаването на  сливенския бокс. От името на общината кметът връчи на Красимир Инински плакет „70 години организиран бокс в Сливен”. 

Като част от проявите, посветени на юбилея, е и провеждането в града на Държавен личен шампионат по бокс за мъже. Кулминацията на празничните прояви беше награждаването на изтъкнати наши боксьори и деятели. Плакети получиха: Тончо Тончев - сребърен медалист от олимпиадата в Атланта 1996 г., Иван Михайлов- получил бронзов медал на олимпиадата в Мексико 1968 г., Димитър Щилянов- два пъти европейски шампион през 2002 г. в Перм/ Русия/ и 2004 г. в Пула/ Хърватска/, Димитър Пехливанов-спечелил бронз на Европейско първенство през 1977 в Хале / Германия/ и 1979 в Кьолн/ Германия/, Щилиян Кабранов- треньор от 1976 г. до сега, Осман Хасанов- участник в седем олимпиади като рехабилитатор и почетен гражданин на Сливен, Йордан Рамчев-дългогодишен председател на АСК по бокс от 1993 г. до настоящия момент. Отличията им бяха връчени от кмета Кольо Милев. Статуетки за своите заслуги към спорта получиха още 10 треньори, спортисти и спортни деятели. Кметът изказа благодарност към всички тях за делото им в  полза на развитието не само на сливенския бокс, но и за прославата на страната ни на международния ринг. С плакет „70 години организиран бокс в Сливен” беше удостоен и спортният министър Красен Кралев, които не присъства на събитието, но изпрати поздравителен адрес. От името на организаторите плакет имаше и за кмета Кольо Милев за приноса му в развитието и популяризирането на този спорт . 

Паралелно с шампионата по бокс ,Сливен беше домакин и на Държавно лично – отборно военно първенство по лека атлетика, което се проведе на стадион „Хаджи Димитър”. Вчера бяха наградени най-добрите отбори при мъжете и жените и тези в комплексното класиране. Купите на победителите връчиха кметът Кольо Милев и генерал-лейтенант Стефан Василев - председател на Националната военна спортна федерация. В отборното класиране при жените победители са състезателите на ВСК „Тракиец”, най-добри при мъжете са представителите на НВУ „Васил Левски”, а в комплексното класиране първото място е отново за спортистите на ВСК „Тракиец”.

Пресцентър на общината