И в Сливен вече ще се играе петанк

сн.:ttolk.ru

Клуб по петанк ще бъде създаден за пръв път в Сливен. Идеята за начинанието беше обсъдена днес по време на работна среща на кмета Кольо Милев с арх. Калин Панайотов - председател на Българската федерация по петанк. Кметът пое ангажимент да съдейства за осъществяването на намерението в града ни да бъде създаден подобен клуб и да бъдат изградени площадки, където да се практикува този вид спорт.

Родината на петанка е Франция, но от няколко години той добива популярност и в България. С оглед на това, у нас ще се проведе и Европейски шампионат по петанк за мъже. Състезанието ще бъде в курортен комплекс „Албена” от 24 до 27 септември. „Очаквам дотогава Сливен вече да има отбор, който да се включи в надпреварата”, сподели инж. Милев.

Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като обикновено се играе по тройки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет. Топчето трябва да се метне на разстояние между 6 и 10 м от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до него. Има и индивидуални турнири за избивачи, където от разстояние 6, 7 , 8 и 9 м се целят топки при наличието на различни препятствия. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Пресцентър на общината