Сливен е домакин на шампионат по вдигане на щанги за всички възрасти

От днес до 20 март Сливен е домакин на първия кръг на Държавния лично-отборен шампионат по вдигане на тежести за всички възрастови групи. Проявата се организира от община Сливен и Българската федерация по вдигане на щанги. Участие в първенството ще вземат 408 представители от всички спортни клубове в страната. То е част от новия проект за състезания при най-малките на Българската федерация по вдигане на щанги. Проектът цели въвеждането на състезания за 13-годишни момичета и момчета, като в Сливен за първи път ще се представят 77 деца в категория момчета до 13 години и 13 деца в категория момичета до 13 години. В шампионата участие ще вземат кадети до 15 и до 17 години, девойки до 20 години, жени, както и кадети до 15 и до 17 години, юноши до 20 години и мъже. В състезанието ще участват и 12 състезатели от националния отбор по вдигане на щанги.

„Община Сливен застава твърдо зад всички спортни мероприятия, които се организират. За мен е чест да приветствам най-малките участници, които ще се представят в Държавния лично-отборен шампионат по вдигане на тежести за първи път и да им пожелая успех”, каза кметът Кольо Милев по време на откриването на Държавния шампионат по вдигане на тежести за всички възрастови групи. Гости на церемонията бяха още директорът на спортно училище „Димитър Рохов” – Сливен Наташа Иванова, д-р Кирил Панайотов- член на УС на Българската федерация по вдигане на щанги, и Румен Александров, вицеолимпийски шампион по щанги от олимпиадата в Москва през 1980 г.

В спортния форум Сливен ще се представи с три отбора по вдигане на щанги – АСК „Стоте войводи”, АСК „Атлас” и АСК-Сливен. За АСК-Сливен участие ще вземат 18 състезателя от всички възрастови групи, съобщи треньорът на клуба Пламен Братойчев. Според него, шанс за медали имат щангистите Божидар Андреев, Димитър Димитров, Иван Гидиков, Жеко Иванов и други.

В началото на годината Българската федерация по вдигане на щанги предприе стратегически курс към популяризиране на спорта сред младото поколение. В спортния  календар на федерацията за 2015 година са насрочени три турнира, които съвпадат с датите на държавните шампионати в отделните възрастови групи. Вторият кръг на Държавния лично-отборен шампионат по вдигане на тежести за всички възрастови групи ще се проведе от 21 до 25 октомври в Сопот, съобщиха от Българската федерация по вдигане на щанги.

Пресцентър на общината