След деветия осемхилядник Скатов готви нова експедиция през есента

Алпинистът Атанас Скатов вече е в България и разказа за следващите си цели, след като на 12 юли изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него през този сезон. Преди дни той качи снимка със сина си във Facebook с текст: "Това е снимката! Когато след 45 дни експедиция си в очакване и най- сетне татко ти се прибира с успех у дома, ето такава усмивка грейва на лицето ти! Васко и Наско - щастливи заедно!" 

На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).

Сливналията разказа за трудния преход, тъй като до Гашербрум 1 и 2 е най-дългият трекинг – 110 км, за многобройните си премеждия и здравословни проблеми, за огромната умора, но и за радостта от изкачените върхове и постигнатите цели, предаде БГНЕС.

“Първо смятах да изкача Гашербрум 2. Направих изкачвания до лагер 1 и 2 и се върнах в базовия лагер за кратка почивка. Там разбрах, че една група от алпинисти тръгва да изкачва Гашербрум 1. Първо отказах да тръгна с тях, но после прецених, че това е много добра възможност. Направих преход от базовия лагер до лагер 2, заедно с групата стигнах до лагер 3 и потеглихме за атака на върха. Бяхме 14 човека – алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отказаха и на върха се качихме 12 човека. Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили, вързани на свръзка по трима-четирима човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Тъй като нямаше опънат парапет, в тъмното няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме два часа да изгрее слънцето, за да се ориентираме за правилната посока. Слизането бе доста трудно и опасно и се върнах в базовия лагер много уморен. Но след кратка почивка се откри възможност да се изкача и на Гашербрум 2. Тъй като бях достигнал до лагер 2 и имах опъната палатка там, реших като преди да се кача от базовия лагер направо до лагер 2. Когато тръгнахме към върха, през цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и горе ни посрещна много хубаво слънце. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки.“

Така Скатов вече има изкачени 9 от 14-те осемхилядника и е все по-близо до целта си да стане първият българин, стъпил на всички най-високи върхове. Сега алпинистът има нова цел през есента– връх Дхаулагири . Освен Дхаулагири, осемхилядниците, които Атанас Скатов не е изкачвал, са К2, Шиша Пангма, Нанга Парбат и Броуд Пик. Николай Чокаловски, управител на фирма Пайп системс, която е основен спонсор на алпиниста, заяви, че ще подкрепя Скатов и в следващите му експедиции, до изкачването и на 14-тия осемхилядник.

Източник: actualno.com
Снимка: Facebook