Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести

Божидар Андреев спечели злато в двубоя в категория до 73 кг от европейското първенство по вдигане на тежести. 21-годишният щангист от Сливен грабна титлата с двубой от 345 кг.

Божидар направи много силно състезание още в изхвърлянето. В първия опит той подобри  европейския рекорд за 23-годишни със 148 кг, след което във втория си опит си осигури медала със 153 кг, а при третото си излизане не успя на 157 кг. Това му осигури бронз в първото движение с равен резултат с втория Вадим Лихорад от Беларус. Лидер на почивката бе албанецът Брикен Калия с 3 кг повече от българина.

В изтласкването Андреев започна от 181 кг, които му осигуриха медал в движението, после премина с успех през 187 кг, които му гарантираха златен медал в двубоя. В последния си трети опит, вече като шампион, сливналията изтласка 192 кг, с което постави европейски рекорди в изтласкването и в двубоя.

Среброто в двубоя взе Брикен Калия с 339 кг, а бронзът за Вадим Лихорад (Блрс) с 335 кг.

22-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг. Възпитаник на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

Така общият брой отличия за България на това първенство стана 8 – 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което й отрежда на този етап второ място във временното класиране по нации.

По-рано днес Галя Шатова се нареди 12-а в кат. 64 кг при жените. Бронзовата медалистка от последната младежка олимпиада в Буенос Айрес 2018 г. бе в група Б и събра двубой 203 кг с 92 кг изхвърляне и 111 кг изтласкване.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 ч. българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.

Прочети още на: https://www.dnes.bg

Снимка: www.gong.bg