Компаниите за спортни залози са сред най-честите спонсори във футбола

Source: Unsplash

Футболът е най-популярният спорт в света, а футболните отбори все повече заприличват на големи финансови коорпорации. Вече е немислимо един елитен клуб да съществува без да притежава необходимите финанси за причличане на нови футболисти, поддържката на стадионите и възнагражденията на треньорите, играчите и служителите. Много от по-малките отбори обаче изпитват затруднения в тази насока и често не успяват в начинанието да са конкурентоспособни на лидерите в първенствата. Това е и една от причините за господството на отбори като Пари Сен Жермен в шампионата на Франция, например. Малко от неговите конкуренти могат да се похвалят с толкова високи приходи.

Много от тимовете са собственост на бизнесмени, които се грижат за това клубовете да имат достатъчно пари, за да функцонират на пълни обороти и да бъдат сред водещите спортни огранизации в света. Вече освен добра тактическа стратегия относно всичко свързано с играта, те трябва да изградят и устойчива финансова стратегия за развитие. Те трябва да се стремят към стриктното й спазване, за да бъдат успешни.

Освен сигурността, която получават от своите собственици и от приходите, които инкасират от продажбата на билети, екипи и т.н, тимовете имат нужда и от спонсори.

Те могат да бъдат най-разнообразни – компании за спортна екипировка, медиини организации, автомобилни брандове, авиокомпании, лидери в хранителната индустрия и други. 

Сред най-честите инвеститори във футболни отбори са компаниите за спортни залози. Те таргетират именно футболните запалянковци, които е най-вероятно да се превърнат в потребители на услугите, които предлагат.

Компании като bet365 за футболни залагания инвестират както в клубове от Англия (Стоук Сити), така и в български отбори (Славия).

Това е един от най-разпространените начини за докарване на приходи и в световен мащаб.

Source: Pixabay

Доклад на УЕФА за финансовото положение на клубовете в Европа гласи, че първенствата на континента са привлекли 20,11 милиарда евро през 2017 година.

В лиги, които не могат да разчитат на милионни сделки за телевизионни права, тези с букмейкърите се оказват най-важните, тъй като благодарение на тях отборите да могат да си гарантират финансова сигурност за следващите години. В българската Първа лига, например, десет от общо 14 отбора в елита разчитат на инвеститорите от бетинг индустрията, независимо дали те са местни или чуждестранни.

Общите приходи на 30-те най-големи отбора на Стария континент са се увеличи със 7%, достигайки 9,7 милиарда евро. Това прави 49% от общата сума.

Носенето на имената на спонсорите върху футболните екипи гарантира на букмейкърските компании достигане до най-голям брой потенциални потребители. Тяхната таргет група е не само хилядите запалянковци, които гледат на живо мачовете по стадионите, но всички тези милиони хора, които набюдават срещите по телевизията.

Тези сделки за милиони се превръщат в неизменна част от света на футбола и съвсем скоро ще стане невъзможно един клуб да фунционира без тяхната подкрепа. С темповете на развитие на този бранш можем да очакваме все по-често да виждаме имената на големите бетинг сайтове върху екипите на отборите. Очаква се и двете засегнати страни все повече да съсредоточават стратегиите си за развитие към партньорсвото помежду си.